M. Barnier: Η συμφωνία για Brexit πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2018

M. Barnier: Η συμφωνία για Brexit πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2018

Λιγότερο από δύο χρόνια αναμένεται να διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, εφόσον η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου προχωρήσει στην επίσημη κοινοποίηση της πρόθεσης της χώρας να αποχωρήσει από την ΕΕ έως το τέλος Μαρτίου, όπως έχει προαναγγείλει η ίδια. Αυτό δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Michel Barnier, ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Barnier στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου από την θέση αυτή ανέφερε πως το Brexit θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τον Μάρτιο του 2019, οπότε θα διεξαχθούν οι επόμενες ευρωεκλογές. Ως εκ τούτου, όπως εξήγησε ο ίδιος, η συμφωνία θα πρέπει να έχει επιτευχθεί έως τον Οκτώβριο του 2018, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να επικυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, τους υπόλοιπους θεσμούς και τα κράτη-μέλη.

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει την αναγγελία μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2017, μπορούμε να πούμε ότι η διαπραγμάτευση είναι δυνατόν να ξεκινήσει λίγες εβδομάδες αργότερα» και μία συμφωνία μπορεί να υπάρξει «μέχρι τον Οκτώβριο 2018», ώστε να δοθεί χρόνος για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πριν από τις ευρωεκλογές του 2019, εξήγησε ο Michel Barnier.

«Το χρονικό διάστημα θα είναι βραχύ, είναι σαφές ότι η περίοδος διαπραγμάτευσης θα είναι μικρότερη των δύο ετών», δήλωσε ο Michel Barnier, υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη συνέχεια από το Ηνωμένο Βασίλειο εντός της περιόδου των δύο ετών που προβλέπεται από την διαδικασία.

«Συνολικά, έχουμε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών για διαπραγματεύσεις», επέμεινε, επαναλαμβάνοντας στα γαλλικά και τα αγγλικά ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να λάβει τη γνωστοποίηση» της Βρετανίας για να ξεκινήσει επισήμως τη διαδικασία του διαζυγίου.

Είναι η πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του που ο Michel Barnier μιλά στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Προηγουμένως είχε συνομιλίες με κάθε ένα από τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πλην του Ηνωμένου Βασιλείου).

Ο Michel Barnier δήλωσε επίσης ότι συνομίλησε με τον βρετανό υπουργό υπεύθυνο για το Brexit David Davis, στις 21 Νοεμβρίου. Αλλά επρόκειτο για μία συνάντηση «αβροφροσύνης», επέμεινε, εξηγώντας ότι καμία διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από την επίσημη έναρξη της διαδικασίας από το Λονδίνο.

«Το Brexit θα είναι νομικά περίπλοκο, πολιτικά ευαίσθητο και με σημαντικές επιπτώσεις για τις οικονομίες και τους ανθρώπους και στις δύο πλευρές τού καναλιού» υπογράμμισε σήμερα ο Michel Barnier.

Σε ό,τι αφορά τη μεταβατική περίοδο που επιζητεί το Λονδίνο μετά το Brexit, ο ίδιος δεν την απέκλεισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα εξαρτηθεί από τη «χρησιμότητά» του. «Μια τέτοια περίοδος θα είναι χρήσιμη εφόσον είναι μέρος της διαδρομής προς τη νέα συμφωνία. Πρέπει να γνωρίζουμε την προοπτική για τη νέα αυτή εταιρική σχέση και στη συνέχεια να αποφασίσουμε σχετικά με τη χρησιμότητά της» τόνισε και πρόσθεσε πως «εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να πει ποια θα είναι η σχέση που επιθυμεί να έχει μετά το Brexit με την ΕΕ, και στα κράτη-μέλη της ΕΕ στη συνέχεια να χτίσουν το μέλλον με το Ηνωμένο Βασίλειο, στη βάση μιας νομικά διαφορετικής σχέσης».

Η Βρετανία δεν θέλει οι διαπραγματεύσεις για το Brexit να διαρκέσουν πάνω από 2 χρόνια

Η βρετανική κυβέρνηση δεν θέλει οι διαπραγματεύσεις για το Brexit να ξεπεράσουν το χρονικό όριο των δύο ετών που ορίζει το Άρθρο 50 της ευρωπαϊκής Συνθήκης της Λισαβόνας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Theresa May.

«Υπάρχει ένα χρονικό πλαίσιο δύο ετών σε αυτή τη διαδικασία. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν επιδιώκουμε να παρατείνουμε αυτή τη διαδικασία. Σε ό,τι αφορά το πόσο θα διαρκέσουν οι πραγματικές διαπραγματεύσεις, προφανώς αυτό είναι ένα ζήτημα που θα επιλυθεί από μόνο του ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων», είπε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια