Μ. Βρετανία: Τα κράτη πρέπει να μειώσουν τις παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου

Μ. Βρετανία: Τα κράτη πρέπει να μειώσουν τις παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου

Το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο κορυφής για ανθρωπιστική μεταρρύθμιση αυτόν τον μήνα θα πρέπει να θέσει σε κίνηση μια παγκόσμια πολιτική δράση για να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις του δικαίου των ένοπλων συγκρούσεων που στοχεύουν στην προστασία του άμαχου πληθυσμού, είπε μια κοινοβουλευτική ομάδα της Βρετανίας σήμερα.

Στην προετοιμασία τους για το συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη στις 23 και 24 Μαίου, οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών στηλίτευσαν τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου (ΔΑΔ), ιδιαίτερα τις επιθέσεις σε νοσοκομεία σε εμπόλεμες ζώνες και τους βομβαρδισμούς μιας κατασκήνωσης προσφύγων στη Συρία την περασμένη εβδομάδα.

Ο Βρετανός βουλευτής Stephen Twigg, ο οποίος προεδρεύει στην βρετανική κοινοβουλευτική Επιτροπή Διεθνούς Ανάπτυξης, είπε ότι σεβασμός του ΔΑΔ "είναι ζωτικής σημασίας στην παράδοση βοήθειας". Πρόσθεσε, "Χρησιμοποιώντας την παρουσία της στη σύνοδο αυτή, προτρέπουμε την βρετανική κυβέρνηση να πιέσει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στη διεθνή σκηνή να ενδυναμώσουν το ΔΑΔ". Η Επιτροπή εξέδωσε επίσης μια αναφορά με τις προτεραιότητές της στη σύνοδο κορυφής.

Ο οργανισμός ανθρωπιστικής βοήθειας Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), η οποία είδε 75 από τα νοσοκομεία που διαχειρίζονταν ή υποστήριζε να βομβαρδίζονται πέρσι, αποσύρθηκε από τη σύνοδο κορυφής λέγοντας ότι δεν θα ζητήσει ευθύνες από κράτη για το ρόλο τους σε πολεμικές ζώνες, ούτε θα τα πιέσει να σεβαστούν το δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού είχε προτείνει πέρσι έναν διακυβερνητικό μηχανισμό ώστε να ενισχυθεί ο σεβασμός του ΔΑΔ, όπως πρότεινε ξανά φέτος η επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου, αλλά μερικά κράτη απέρριψαν την πρόταση.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon έχει προτείνει την ίδρυση ενός μηχανισμού παρακολούθησης ο οποίος θα συγκεντρώνει στοιχεία για τις τάσεις των παραβιάσεων του ΔΑΔ.

Η αναφορά της επιτροπής παρότρυνε τον Βρετανό πρωθυπουργό David Cameron να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής. "Ως τόσο μεγάλος χορηγός, ένα σημάδι υποστήριξης από τη Βρετανία σε υψηλό επίπεδο είναι ζωτικής σημασίας για (να φέρει) η σύνοδος ισχυρό αποτέλεσμα, και συνεπώς μια πιό αποτελεσματικής παράδοσης βρετανικής ανθρωπιστικής βοήθειας", είπε.

Έως τώρα, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ενδείξεις ότι στη σύνοδο θα συμμετάσχουν 50 ηγέτες κρατών ή κυβερνήσεων, αλλά έχει ανακοινώσει λίγα ονόματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ