Μ. Γκάγκα: Εμβολιαστείτε, πάνω από 80% των ΜΕΘ γεμίζουν με ανεμβολίαστους

Μ. Γκάγκα: Εμβολιαστείτε, πάνω από 80% των ΜΕΘ γεμίζουν με ανεμβολίαστους

«Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εντείνεται. Στις ΜΕΘ μπαίνει το 1/20 αυτών που θα έκανε εισαγωγή αν δεν είχε εμβολιαστεί. Την ίδια στιγμή καθημερινά νοσοκομεία δέχονται 50 περισσότερους συνανθρώπους μας που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό. Η πλειονότητα των εμβολιασμένων που έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία είχαν υποκείμενα νοσήματα, όπως κακοήθειες και λευχαιμία«» δηλώνει στο Liberal η Μίνα Γκάγκα, Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής στο Σωτηρία, προσθέτοντας πως «η πίεση στο ΕΣΥ έχει ενταθεί, ιδιαίτερα στην Κρήτη και την Αθήνα, ωστόσο δεν επικρατεί αυτή η εικόνα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας».

Γράφει ο Νικόλας Ταμπακόπουλος

Η κ. Γκάγκα επισημαίνει πως το ποσοστό εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού πρέπει να αυξηθεί, ωστόσο σημειώνει πως είναι θετικό ότι πάνω από το 50% έχει εμβολιαστεί, ενώ αυτό το ποσοστό στις ευπαθείς ομάδες έχει ανέλθει στο 70%. Τονίζει πως κανείς δεν είναι άτρωτος έναντι του κορονοϊού, ωστόσο με το εμβόλιο τα συμπτώματα είναι πολύ πιο ήπια, σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «το εμβολιαστικό πρόγραμμα πρέπει να επιταχυνθεί, ενώ πάνω από το 80% των νοσηλευομένων στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι».

Τα κρούσματα καταγράφουν συνεχώς αυξητική τάση, καθώς στις 17 Αυγούστου είχαμε 4.412 κρούσματα με το μέσο όρο κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα να είναι 3.193 κρούσματα. Η αύξηση αυτή οδηγεί την κυβέρνηση στη λήψη περιοριστικών μέτρων τύπου Μυκόνου, με το mini lockdown να παρατείνεται στο Ηράκλειο Κρήτης και τα Χανιά. Επίσης, νέα μέτρα επιβλήθηκαν στο Ρέθυμνο, ενώ το μοντέλο τοπικών lockdown φαίνεται πως ακολουθείται από την κυβέρνηση, με αρκετά νησιά να βρίσκονται στην «κόκκινη» ζώνη.

Προς την κατεύθυνση μείωσης των κρουσμάτων και περιορισμού της μετάδοσης του κορονοϊού, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη θέσπιση της εισόδου στους κλειστούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης μόνο για εμβολιασμένους, ένα μέτρο που τυγχάνει αποδοχής από την αγορά. Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο γενικού lockdown, καθώς όπως τόνισε στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, «δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι, τους λίγους ανεμβολίαστους».