Μ. Ψαλιδόπουλος: Το ΔΝΤ δεν θα υποκύψει στις πιέσεις της Γερμανίας για το χρέος

Μ. Ψαλιδόπουλος: Το ΔΝΤ δεν θα υποκύψει στις πιέσεις της Γερμανίας για το χρέος

Το ΔΝΤ δεν θα υποκύψει στις πιέσεις της Γερμανίας και θα επιμείνει να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος. 

Συγκεκριμένα για το χρέος ο κ. Ψαλιδόπουλος δήλωσε πως το Ταμείο, από την ανάμειξή του στο πρόγραμμα του Αυγούστου 2015 και μετά, ζητάει δύο πράγματα: από την ελληνική πλευρά μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και από τους Ευρωπαίους εταίρους μέτρα ανακούφισης του χρέους. «Το ΔΝΤ συνεπώς θα επιμείνει για τα μέτρα αυτά, όπως θα επιμείνουν και οι ελληνικές αρχές, επειδή αποτελεί συμβατική υποχρέωση των Ευρωπαίων εταίρων», αναφέρει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως το ΔΝΤ «δεν θα υποκύψει».

Ως μέρος της μελέτης που θα γίνει εντός του Ταμείου, ο κ. Ψαλιδόπουλος λέει πως θα υπάρξει ανάλυση βιωσιμότητας από το ΔΝΤ. «Θα πρόκειται για επικαιροποίηση της μελέτης που είχε ενσωματωθεί στην έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα, τον Φεβρουάριο του 2017».

Ερωτηθείς για το αν θα εκταμιευθούν άλλα χρήματα για την Ελλάδα ο κ. Ψαλιδόπουλου τονίζει ότι «το Ταμείο θα θέσει στη διάθεση της Συμφωνίας επί της Αρχής ένα ποσό χαμηλότερο εκείνου της κατ'' εξαίρεσιν πρόσβασης. Το ποσό αυτό θα εκταμιευθεί όταν εκπληρωθεί η απομείωση του χρέους και βεβαιωθεί το Ταμείο για τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του. Σίγουρα θα έχει υψηλότερο επιτόκιο εκείνου του ESM. Οι ελληνικές αρχές θα κρίνουν αν θα πρέπει να αντλήσουν το ποσό αυτό. Από τη στιγμή της εκταμίευσης μιας δόσης θα αρχίσουν να τρέχουν και έξοδα τήρησης του λογαριασμού που επιστρέφονται μετά την ολοκλήρωση της ανάληψης του συνόλου του δανείου».

Ερωτηθείς για το κατά πόσο είναι πιθανή η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλιώς QE, ο κ. Ψαλιδόπουλος υποστηρίζει πως προϋπόθεση ένταξης είναι η προηγούμενη δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές και η μέσω αυτής παροχή εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της οικονομίας.

Τέλος, ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα ο κ. Ψαλιδόπουλος δήλωσε πως «μνημόνια δεν θα υπάρχουν μετά τον Αύγουστο του 2018, όμως βάρη και υποχρεώσεις από το παρελθόν σίγουρα θα υπάρχουν» και προσθέτει πως «θα πρέπει να τα αντιπαρέλθουμε» για να επικεντρωθούμε στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, για την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά και να για να υπάρξει ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα για την Ελλάδα. «Το υπόδειγμα αυτό δεν θα πρέπει να στηρίζεται στον δανεισμό, παρότι ασφαλώς θα τον περιλαμβάνει. Καλύτερα φτωχότεροι, παρά επιφανειακά πλουσιότεροι με δανεικά», είπε.

 

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια