«Μάχη» στις ΜΕΘ για να μείνει η πληρότητα κάτω από το 90%

«Μάχη» στις ΜΕΘ για να μείνει η πληρότητα κάτω από το 90%

Στις ΜΕΘ της Αττικής επικεντρώνεται η μάχη των τελευταίων ημερών, με το ποσοστό να έχει σταθεροποιηθεί από χθες στο 84%, παρά το γεγονός ότι οι νοσηλευόμενοι αυξάνονται. Η «απάντηση» από το Σύστημα Υγείας ήρθε με την άμεση ενσωμάτωση έξι ακόμα μονάδων εντατικής θεραπείας.

Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο προκύπτει από την αναλογία χθεσινών εισαγωγών - εξιτηρίων στην Αττική. Τα εισιτήρια εισαγωγής έφτασαν τα 201, όταν άδειασαν μόλις 49 κλίνες.

Το Σαββατοκύριακο, βέβαια, δεν μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτικό, όμως αν αυτή η τάση συνεχιστεί και σήμερα τότε θα σημάνει νέος συναγερμός.

Συνολικά στις απλές κλίνες αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 1.580 ασθενείς. Όσον αφορά στις ΜΕΘ, το ποσοστό πληρότητας ανά την Επικράτεια είναι στο 53%. Στην Θεσσαλονίκη παραμένει κάτω από 40% (37%).

Το ενθαρρυντικό στοιχείο έχει να κάνει με τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες. Αν δεν υπάρξει κάποια έκρηξη για την επόμενη εβδομάδα, τότε αναμένεται να ακολουθήσει και η σταδιακή αποσυμπίεση των μονάδων εντατικής θεραπείας. Κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνονται κι από τις τελευταίες αναλύσεις μέσα από το μοντέλο του καθηγητή υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Ν. Θωμαΐδης: Πιθανή η παράταση lockdown για ακόμα 15 ημέρες

Το ενδεχόμενο να χρειαστεί παράταση του lockdown για ακόμη 15 ημέρες δεν απέκλεισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, επισημαίνοντας ότι «οπωσδήποτε θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο, αν έχουμε ως παράδειγμα το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο». 

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, η αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας γίνεται πιο αργά από τη μείωση των κρουσμάτων. Εκτίμησε ότι πιθανόν να χρειαστεί να παραταθεί το lockdown άλλες 15 μέρες, δηλαδή το αργότερο μέχρι 15 Μαρτίου.

Επίσης, εκτίμησε ότι με την αύξηση των τεστ θα δούμε και αύξηση κρουσμάτων στην Αττική και μετά από τη βδομάδα θα υπάρξει ύφεση, ενώ τόνισε πως παρατηρείται υψηλό ιικό φορτίο, όπως το Νοέμβριο, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί και αναμένεται αύξηση και των κρουσμάτων. Στην Αττική μπορεί να προσεγγίσουμε και 4ψήφιο αριθμό. 

«Στα μέσα αυτής της βδομάδες περιμένουμε να έχουμε την κορύφωση. Δεν νομίζω ότι θα πάει περισσότερο. Ήδη περιμένουμε με την ανάλυση των δειγμάτων των λυμάτων αυτής της εβδομάδας να δούμε κάποια ύφεση. Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες δεν μας ευνοούν.», συμπλήρωσε.

Στο θέμα του Lockdown και των αυξήσεων του ιικού φορτίου αναφέρθηκε μιλώντας και στην ΕΡΤ, υπογραμμίζοντας ότι αναμένουν με τον περιορισμό των μετακινήσεων και λόγω κακοκαιρίας να σημειωθεί μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα και εκτίμησε ότι επανέλαβε ότι ενδεχομένως να υπάρξει παράταση στο lockdown και μετά τις 28 Φεβρουαρίου, καθώς όπως είπε η αποκλιμάκωση είναι πιο αργή.

Ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε ότι εάν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, το lockdown που βιώνουμε θα είναι και το τελευταίο και επισήμανε πως το «τείχος ανοσίας», είναι το μόνο όπλο που έχουμε στον περιορισμό της διάδοσης της νόσου, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως η αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας που ανακοινώθηκε και η αποφυγή συγχρωτισμού στους χώρους εργασίας, ειδικά με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της μετάδοσης του κορονοϊού.