Mariano Rajoy: Θα διαφυλάξουμε την εθνική ενότητα - Υπέρ της ενιαίας Ισπανίας τάσσονται Merkel-Macron

Mariano Rajoy: Θα διαφυλάξουμε την εθνική ενότητα - Υπέρ της ενιαίας Ισπανίας τάσσονται Merkel-Macron

Η Ισπανία δεν θα χωρισθεί, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Mariano Rajoy σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt, μία εβδομάδα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που οργανώθηκε από την αυτονομιστική ηγεσία της Καταλονίας και μία ημέρα μετά την μεγαλειώδη διαδήλωση της σιωπηλής πλειοψηφίας στην Βαρκελώνη κατά της απόσχισης.

Υπέρ της ενιαίας Ισπανίας τάχθηκαν, επίσης, Βερολίνο και Παρίσι, ζητώντας επίσης να υπάρξει διάλογος στο πλαίσιο του συντάγματος της χώρας.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει κίνδυνος χωρισμού της Ισπανίας, ο Rajoy απάντησε στη συνέντευξή του: «Καθόλου. Η Ισπανία δε θα χωρισθεί και η εθνική ενότητα θα διαφυλαχθεί. Θα κάνουμε ό,τι επιτρέπει ο νόμος για να το διασφαλίσουμε».

Ανάλογες δηλώσεις έκαναν η αναπληρωτής πρωθυπουργός και ο υπουργός Ενέργειας της Ισπανίας, την παραμονή της κρίσιμης αυριανής ημέρας κατά την οποία, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο Carles Puigdemont ίσως προχωρήσει στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, ενώπιον της τοπικής βουλής -η σύγκλιση της οποίας έχει επίσης απαγορευτεί από το συνταγματικό δικαστήριο.

«Εάν αυτός ο άνθρωπος ανακηρύξει μονομερώς ανεξαρτησία, τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα», είπε χαρακτηριστικά η Soraya Saenz de Santamaria. Σημείωσε δε ότι αυτό θα γίνει ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρξει διακομματική συναίνεση. «Θα αναζητήσουμε στήριξη, αλλά μια τέτοια πράξη δεν θα μείνει αναπάντητη από την πλευρά της κυβέρνησης», είπε.

Όσο για τον Alvaro Nadal, ισχυρίστηκε ότι οι αποσχιστικές κινήσεις προκαλούν μεγαλύτερο κακό στην καταλανική οικονομία σε σύγκριση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις του καλοκαιριού. «Είναι τόσο φρικτό το σενάριο της ανεξαρτησίας, ώστε (...) θα υπάρξει πρόβλημα στον κλάδο της ενέργειας, στις τηλεπικοινωνίες και ασφαλώς στον χρηματοπιστωτικό τομέα», προειδοποίησε.

Στηρίζουν Rajoy οι Σοσιαλιστές

Πάντως, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Pedro Sanchez, δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει την ισπανική κυβέρνηση εάν οι αυτονομιστές προχωρήσουν σε μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας. «Θα υποστηρίξουμε την απάντηση του κράτους δικαίου απέναντι σε κάθε απόπειρα διάρρηξης της κοινωνικής αρμονίας», δήλωσε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ισπανίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαρκελώνη.

«Ελπίζω, εάν μας βλέπει, εάν μας ακούει, να σταματήσει τα πάντα, να μην προχωρήσει σε μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας», είπε ανακοινώνοντας την απόφαση του

Η θέση Merkel και Macron

Η Angela Merkel «επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στην ενότητα της Ισπανίας» σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Mariano Rajoy το Σάββατο. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας στο Βερολίνο, η Merkel συζήτησε την ίδια ημέρα για τις εξελίξεις στην Καταλονία και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker.

Όπως ανακοινώθηκε επίσης, η γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε υπέρ του εσωτερικού διαλόγου στην Ισπανία, όσο επιτρέπει το σύνταγμα της χώρας. 

Ούτε η Γαλλία, όμως, δεν πρόκειται να αναγνωρίσει μια ανεξάρτητη Καταλονία, όπως δήλωσε σήμερα η υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων. «Στην περίπτωση που υπήρχε ανακήρυξη ανεξαρτησίας, θα ήταν μονομερής ενέργεια και δεν θα αναγνωριζόταν», είπε χαρακτηριστικά η Nathalie Loiseau, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNews.

Πρόσθεσε δε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, «η πιο άμεση συνέπεια θα ήταν η αποχώρηση της Καταλονίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση». 

«Η Καταλονία δεν μπορεί να καθοριστεί από την ψηφοφορία που οργανώθηκε από το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας μόλις πριν μία εβδομάδα. Αυτή η κρίση είναι ανάγκη να επιλυθεί με διάλογο, σε όλα τα επίπεδα της ισπανικής πολιτικής», είπε επίσης.

«Όχι» στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Στο μεταξύ, η ισπανική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ταχεία διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις κατηγορίες σχετικά με αστυνομικές καταχρήσεις κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου στην Καταλονία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Nils Muiznieks.

«Η οργάνωση του δημοψηφίσματος αυτού κηρύχθηκε παράνομη από το συνταγματικό δικαστήριο που ζήτησε από τις αρχές να εμποδίσουν κάθε πρωτοβουλία που θα αντίκειται στην απόφαση αυτή», τονίζει ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Juan Ignacio Zoido Alvarez, στην έγγραφη απάντησή του προς τον επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου. «Οι δυνάμεις ασφαλείας ενήργησαν κατά συνετό, προσήκοντα και αναλογικό τρόπο, με στόχο τον σεβασμό του νόμου και στην προστασία των ελευθεριών των πολιτών», προσθέτει ο υπουργός.

«Καμία δημοκρατία δεν μπορεί να αποδεχθεί απειλή κατά της συνταγμαιτκής τάξης και της εδαφικής ακεραιότητας που συνιστά η βούληση επιβολής δια της βίας ενός αποσχιστικού σχεδίου», καταλήγει επιμένοντας ότι η Ισπανία υποστηρίζει την δράση του Συμβουλίου της Ευρώπης «για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πλουραλιστικής δημοκρατίας και τις υπερίσχυσης του δικαίου», καταλήγει.

Διάλογο ζητούν οι Καταλανοί αυτονομιστές

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της καταλανικής κυβέρνησης, Raul Romeva, κάλεσε για μια ακόμη φορά την Μαδρίτη σε διάλογο. «Χρειάζονται δύο για να χορέψουμε τάνγκο, χρειαζόμαστε την άλλη πλευρά να βρίσκεται επίσης στο τραπέζι», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Πάντως, το Ανώτερο Δικαστήριο της Καταλονίας ζήτησε από την ισπανική αστυνομία να λάβει έκτακτα μέτρα προστασίας του κτιρίου του δικαστηρίου σε περίπτωση που οι αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της περιοχής.

Η απόφαση για τη διατύπωση του αιτήματος αυτού προς την ισπανική αστυνομία να συνδράμει την καταλανική αστυνομία που φρουρεί το κτίριο ελήφθη με στόχο να ενισχυθεί η ασφάλεια του κτιρίου και «να διασφαλισθεί η πλήρης και κανονική του λειτουργία» σε περίπτωση κήρυξης ανεξαρτησίας από την Ισπανία, αναφέρεται στην ανακοίνωση του δικαστηρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ