Με ανθρώπινες «ασπίδες» και μαζική ανυπακοή απαντούν οι Καταλανοί στον Rajoy

Με ανθρώπινες «ασπίδες» και μαζική ανυπακοή απαντούν οι Καταλανοί στον Rajoy

Η κυβέρνηση της Καταλονίας, καθώς και τα κόμματα και οι οργανώσεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, αναμένεται να καλέσουν τον κόσμο να δημιουργήσει ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από τo κτίριο της Generalitat (η τοπική κυβέρνηση) και το κοινοβούλιο προκειμένου να αποτρέψουν την κατάλυση του καθεστώτος της αυτονομίας που συνεπάγεται η ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του συντάγματος από την Μαδρίτη και τον Mariano Rajoy. 

Επισήμως, η κυβέρνηση του Carles Puigdemont έχει συγκαλέσει το κοινοβούλιο για την ερχόμενη Πέμπτη, προκειμένου να αποφασιστεί ποια θα είναι η αντίδραση απέναντι στην ενεργοποίηση του Άρθρου 155, που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή, με τη σχετική ψηφοφορία στη Γερουσία. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Καταλονίας έχει χαρακτηρίσει τις ενέργειες του Rajoy ως «πραξικόπημα», στο οποίο οι Καταλανοί -όπως είπε- δεν μπορούν να συναινέσουν. 

Έτσι, μετά την επίδειξη δύναμης του Σαββατοκύριακου, όταν περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν κατά των αποφάσεων του Rajoy, τώρα όλοι ετοιμάζονται για τον επόμενο γύρο της σύγκρουσης. Οι αυτονομιστές θα επιχειρήσουν να έχουν μια μαζική παρουσία όταν οι ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας επιχειρήσουν να επιβάλουν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, πιθανότατα οδηγώντας σε νέες εικόνες μαζικής βίας, όπως αυτές που καταγράφηκαν στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

Με τον τρόπο αυτό, ελπίζουν να κερδίσουν πολλούς πόντους στον πόλεμο της επικοινωνίας, αλλά και να τραβήξουν με το μέρος τους ευρύτερα τμήματα της καταλανικής κοινωνίας, που δια την ώρα είτε παραμένουν ουδέτερα είτε είναι σχετικά μετριοπαθή. 

Παράλληλα, κυρίως με πρωτοβουλία του ακροαριστερού κόμματος CUP, που στηρίζει την κυβέρνηση Puigdemont, καλούνται οι πολίτες της Καταλονίας σε μαζική επίδειξη πολιτικής ανυπακοής ανάμεσα στις ισπανικές αρχές, τις οποίες εξομοιώνουν με δυνάμεις κατοχής, παραπέμποντας μάλιστα ευθέως στην εποχή της δικτατορίας του Franco. 

«Πολλοί αξιωματούχοι από την κυβέρνηση της Καταλονίας, καθώς και αρκετά στελέχη των Mossos (η αστυνομία της περιφέρειας) και των καταλανικών ΜΜΕ δεν πρόκειται να παραδοθούν χωρίς μάχη. Το μεγάλο ερώτημα για εμένα, στην πραγματικότητα, είναι το πώς η Μαδρίτη θα καταφέρει να εφαρμόσει τα μέτρα που θα αποφασίσει για την Καταλονία», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Bloomberg η Caroline Gray, καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης και ισπανικών στο πανεπιστήμιο Aston της Βρετανίας.

Ανάμεσα σε όλα αυτά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τακτική του ίδιου του Puigdemont, ο οποίος κινδυνεύει με άμεση σύλληψη και ποινή ως και 30 ετών φυλάκισης. 

Διαβάστε ακόμη

Την Πέμπτη θα αποφασίσουν οι Καταλανοί την απάντησή τους στον Rajoy