Με ειδική άδεια, 10ημερη καραντίνα και 3πλο αρνητικό PCR στην Ελλάδα από χώρες της νότιας Αφρικής
Μετάλλαξη της Μποτσουάνα - Πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη

Με ειδική άδεια, 10ημερη καραντίνα και 3πλο αρνητικό PCR στην Ελλάδα από χώρες της νότιας Αφρικής

Το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι έχει επιβεβαιώσει κρούσμα της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού. Πρόκειται για μη εμβολιασμένο άτομο, που επέστρεψε από ταξίδι στην Αίγυπτο, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Φρανκ Βαντενμπρούκε.

Η ανίχνευση της μετάλλαξης της Μποτσουάνα προκάλεσε ντόμινο απαγορεύσεων στις πτήσεις σε Ευρώπη και Ασία, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε έκτακτη συνεδρίαση αξιολογεί τα νέα δεδομένα. «Πάμε και εμείς σε σκληρή γραμμή» όσον αφορά τα μέτρα, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Τα νέα μέτρα

 

Αναλυτικά, το υγειονομικό πρωτόκολλο, στο οποίο κατέληξε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων προβλέπει επανέλεγχο όλων των  θετικών δειγμάτων PCR του τελευταίου δεκαπενθημέρου και αυστηρά υγειονομικά μέτρα για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Ελλάδα από  χώρες της νότιας Αφρικής. 

Έτσι, οι ταξιδιώτες από τη  Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια και το Εσουατίνι θα μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα μόνο για σοβαρούς λόγους και εφόσον έχουν εξασφαλίσει ειδική άδεια.

Επιπλέον, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και να υποβληθούν σε τριπλό PCR βεβαίως με αρνητικό αποτέλεσμα: Ένα πριν ταξιδεύσουν, ένα με την άφιξή τους στην Ελλάδα και ένα ενώ θα βρίσκονται σε δεκαήμερη καραντίνα. Παράλληλα, αναμένεται να επανελεγχθούν όλα τα θετικά δείγματα PCR του τελευταίου δεκαπενθημέρου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχε μεταξύ αυτών κάποιο της μετάλλαξης της Μποτσουάνα, ώστε να γίνει εκ νέου ιχνηλάτηση.

«Μη εμβολιασμένο άτομο»

 

Σχετικά με το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης σε ευρωπαϊκό έδαφος, ο υπουργός Υγείας του Βελγίου, Φρανκ Βαντενμπρούκε, τόνισε, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, ότι η παραλλαγή εντοπίστηκε σε μη εμβολιασμένο άτομο που βρέθηκε θετικό για πρώτη φορά στον Covid-19 στις 22 Νοεμβρίου.

Το νέο στέλεχος του κορονοϊού ώθησε την Ευρωπαϊκή Ένωση την Παρασκευή σε σύσταση για αναστολή των αεροπορικών ταξιδιών από την περιοχή, όπου φαίνεται ότι «γεννήθηκε» η νέα μετάλλαξη.

«Λουκέτο» στα νυχτερινά κέντρα στο Βέλγιο

 

Το Βέλγιο ήδη ανακοίνωσε την Παρασκευή νέα δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων Covid-19. Μεταξύ άλλων, κλείνουν τα νυχτερινά κέντρα για τρεις εβδομάδες και περιορίζονται τα ιδιωτικά οργανωμένα πάρτι.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο, διευκρίνισε ότι τα εστιατόρια και τα μπαρ στο εξής θα πρέπει να περιορίσουν τον αριθμό των καθισμένων στα τραπέζια τους σε έξι άτομα, καθώς και ότι θα πρέπει να κλείνουν το αργότερο, μέχρι τις 11 μ.μ. Παράλληλα, απαγορεύτηκε το κοινό σε αθλητικές εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους.

Πλεύρης: Θα πάμε και εμείς σε σκληρή γραμμή

 

«Θα πάμε και εμείς σε σκληρή γραμμή αλλά θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονές μας να έχουν καθαρή εικόνα».

Αυτό είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνομιλία με κοινοβουλευτικούς συντάκτες και απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα υιοθετήσει ταξιδιωτικές οδηγίες αντίστοιχες με εκείνες της Βρετανίας και του Ισραήλ.