Με κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ τις χώρες που έχουν εμπορικές σχέσεις με την Β. Κορέα - Συμφωνεί η Κίνα

Με κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ τις χώρες που έχουν εμπορικές σχέσεις με την Β. Κορέα - Συμφωνεί η Κίνα

Έτοιμες να επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις στις χώρες που έχουν εμπορικές συναλλαγές με την Βόρεια Κορέα εμφανίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε περίπτωση που ο ΟΗΕ δεν εγκρίνει νέο πακέτο μέτρων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

«Έχω έτοιμο ένα εκτελεστικό διάταγμα. Είναι έτοιμο να πάει στον πρόεδρο. Θα μου δίνει εξουσιοδότηση να σταματάω τις εμπορικές συναλλαγές και να επιβάλλω κυρώσεις σε οποιονδήποτε κάνει εμπορικές συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα. Ο πρόεδρος θα το εξετάσει όταν έρθει η ώρα, αφού δώσει στον ΟΗΕ χρόνο για να αναλάβει δράση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε στην Ουάσινγκτον από τη Βόρεια Ντακότα, όπου ο Trump εκφώνησε ομιλία για τη φορολογική μεταρρύθμιση την οποία θέλει να προωθήσει.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές αμφιβάλλουν για το εάν και κατά πόσο η Ουάσινγκτον θα προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο, καθώς το κόστος για την οικονομία της θα είναι τεράστιο, μιας και οι χώρες στις οποίες αναφέρεται -ανάμεσά τους η Κίνα- είναι σήμερα οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ.

Η Κίνα συμφωνεί στην επιβολή νέων κυρώσεων

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εξακολουθήσει να χειρίζεται τα εμπορικά ζητήματα της Βόρειας Κορέας, με τρόπο που εξυπηρετεί την ειρήνη, την σταθερότητα, αλλά και την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «πρέπει να αντιδράσει υιοθετώντας τα απαραίτητα μέτρα» απέναντι στη Βόρεια Κορέα, δήλωσε από την πλευρά του ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Wang Yi, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «οι κυρώσεις και η πίεση» αποτελούν μόνο τη «μισή» λύση.

Μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ «η Κίνα συμφωνεί ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να αντιδράσει περαιτέρω υιοθετώντας τα απαραίτητα μέτρα», επεσήμανε ο Wang.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι κυρώσεις και η πίεση» στο καθεστώς του Kim Jong-un αποτελούν μόνο «τη μισή λύση», με την υπόλοιπη να περνά από «τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις».

Όσο για τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, δήλωσε σήμερα ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας, καθώς η διεθνής κοινότητα αυξάνει την πίεση στην Πιονγκγιάνγκ.

Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί μήπως η Ρωσία αρνηθεί να ενισχυθούν οι κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εναντίον της Βόρειας Κορέας, ο Stoltenberg, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Τάλιν της Εσθονίας, απάντησε: «Υπάρχουν ήδη κυρώσεις που έχουν συμφωνηθεί στον ΟΗΕ και είναι εξαιρετικά σημαντικό να εφαρμόζονται πλήρως».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα από τον ΟΗΕ

Photo by Alex Wong/Getty Images/ Ideal Image