Με μάσκες, αποστάσεις και επιφυλακτικότητα η πρεμιέρα στην εστίαση

Με μάσκες, αποστάσεις και επιφυλακτικότητα η πρεμιέρα στην εστίαση

Με τήρηση αποστάσεων, μάσκες για το προσωπικό, αντισηπτικά και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, άνοιξαν από χθες οι  υπαίθριοι χώροι των καταστημάτων εστίασης, στο πλαίσιο της 4ης φάσης της άρσης των μέτρων που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας και μία εβδομάδα νωρίτερα από ο,τι είχε προγραμματιστεί αρχικά..

Την πρώτη μέρα της επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, οι καταναλωτές επισκέφθηκαν καφετέριες, εστιατόρια και άλλα καταστήματα εφαρμόζοντας στην πλειονότητά τους τα μέτρα προστασίας. Οι καταστηματάρχες εμφανίστηκαν αισιόδοξοι μετά το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους, ενώ σχεδόν καθολική ήταν η τήρηση των οδηγιών σχετικά με την διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων και τον αριθμό των καταναλωτών ανά τραπέζι.

Αντίστοιχες εικόνες καταγράφηκαν σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, με τους καταστηματάρχες να σημειώνουν πως «το μούδιασμα των καταναλωτών είναι φυσιολογικό κατά τις πρώτες ημέρες της επαναλειτουργίας των καταστημάτων», ωστόσο αποτιμούν με θετικό πρόσημο το άνοιγμα του κλάδου.

Τα πρώτα στοιχεία από το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης είναι ικανοποιητικά όσον αφορά την κίνηση, επισήμανε με σημερινές δηλώσεις του ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, «παρά το γεγονός ότι η βροχή απέτρεψε πολλούς να τα επισκεφτούν».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε για το θέμα της επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους ότι οι απαιτούμενες ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν ολοκληρωθεί, αλλά θα χρειαστούν λίγες μέρες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Σημειώνεται πως ο κ. Γεωργιάδης έχει προαναγγείλει ότι προγραμματίζεται το άνοιγμα και των εσωτερικών χώρων έως τις 15 Ιουνίου. «Ο στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους επιχειρηματίες εστίασης να λειτουργήσουν. Για να είμαστε δίκαιοι με όσους δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους εσωτερικούς χώρους».

Για «άψογη συμπεριφορά των επιχειρήσεων» κατά την πρεμιέρα της επανεκκίνησης των καταστημάτων εστίασης έκανε λόγο ο Πάνος Σταμπουλίδης, Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή και Εμπορίου, τονίζοντας πως «χθες ήταν μια μέρα πρωτόγνωρη και οι επιχειρηματίες τίμησαν τους κανόνες της πολιτείας»,

Μιλώντας στον Θέμα 104,6, ανέφερε επίσης πως μετά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν χθες σε όλη την επικράτεια, «στα καταστήματα εστίασης και καφέ και του κέντρου και όχι μόνο, διαπιστώθηκε ότι επιχειρήσεις τηρούσαν σε απόλυτο βαθμό τις αποστάσεις», ενώ απέδωσε στον καιρό τη μειωμένη προσέλευση στα καταστήματα.

Ο κ. Σταμπουλίδης σημείωσε πως περισσότερες από 4 κεντρικές αρχές πραγματοποιούν από χθες χιλιάδες ελέγχους στη χώρα. «Οι παραβάσεις επισείουν ποινές πιο αυστηρές του lockdown», τόνισε, δηλαδή 15 έως και 90 μέρες λουκέτου, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα μέτρα.

Γ. Καββαθάς: Το 20% των καταστημάτων εστίασης δεν άνοιξε

Αναφερόμενος στην πρώτη μέρα επαναλειτουργίας στην εστίαση, ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ και ΠΟΕΣΕ κ. Καββαθάς, τόνισε πως περίπου το 20% των καταστημάτων εστίασης δεν άνοιξε χθες, σημειώνοντας πως στη συνέχεια θα φανεί πόσες επιχειρήσεις ενδέχεται να βάλουν λουκέτο.

Μιλώντας στο MEGA, ο. Καββαθάς ανέφερε πως σε αυτό το 20% περιλαμβάνονται πολλές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανοίξουν λόγω περιορισμών, όπως τα καταστήματα που έχουν μόνο εσωτερικούς χώρους.

«Στο επίπεδο του καφέ η κίνηση ήταν σε ικανοποιητικό επίπεδο, αλλά στο φαγητό η κατάσταση ήταν δραματική», σημείωσε ο κ. Καββαθάς.

Αυτό θα έχει επιπτώσεις τόσο σε απώλειες θέσεων εργασίας όσο και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, «ενώ με τέτοια κρίση δεν θα μπορέσει να περάσει η μείωση του ΦΠΑ στην τιμή για τον καταναλωτή», πρόσθεσε. 

Η ανησυχία των επιχειρηματιών στον κλάδο εστίασης καταγράφεται και σε έρευνα της Opinion Poll για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, όπου ένας στους 4 επαγγελματίες θεωρεί ότι μπορεί να αναγκαστεί να κλείσει την επιχείρησή του και το 26% ότι μπορεί να χρειαστεί να προβεί σε απολύσεις στο επόμενο διάστημα.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο Κυρ. Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε «ανησυχητική» γιατί «είναι η πραγματική εικόνα στην αγορά εργασίας» και συνέχισε: «Δεν έχουμε κανένα σκοπό να την εξωραΐσουμε. Θα μπορούσε να το διαβάσει κανείς και ανάποδα ότι 3 στους 4 δεν θα το κάνουν. Δεν λέω ότι αυτό είναι ο επιθυμητός στόχος, αλλά σίγουρα αυτό το οποίο ακούω από την αγορά είναι ότι βοηθήσαμε. Για πρώτη φορά βοηθήσαμε άμεσα, γρήγορα. Πήραμε κόστος μισθοδοσίας, βοηθήσαμε στα ενοίκια, κάναμε την επιστρεπτέα προκαταβολή, θα υπάρχει δεύτερη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής». 


Διαβάστε ακόμα:

Αδ. Γεωργιάδης: Ικανοποιητική η πρεμιέρα στο άνοιγμα της εστίασης