Με θέματα Διακυβέρνησης, ΕΕ και Οικονομίας η αποψινή συνάντηση Ν. Αναστασιάδη - M. Akinci

Με θέματα Διακυβέρνησης, ΕΕ και Οικονομίας η αποψινή συνάντηση Ν. Αναστασιάδη - M. Akinci

Με ενημέρωση από τους διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Ozdil Nami για την απογευματινή σύσκεψη των εμπειρογνωμόνων της ε/κ και της τ/κ πλευράς για θέματα Διακυβέρνησης, άρχισε πριν λίγο στη Γενεύη η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Mustafa Akinci, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεών τους για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή μελών των διαπραγματευτικών τους ομάδων.

Τα θέματα αυτά είχαν συζητηθεί κατά την πρωινή συνάντηση των ηγετών οι οποίοι τα παρέπεμψαν για περαιτέρω συζήτηση από τους εμπειρογνώμονες των δυο πλευρών που συνήλθαν υπό την προεδρία των δυο διαπραγματευτών.

Κατά την αποψινή συνάντηση των ηγετών είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν εκτός από θέματα του κεφαλαίου της Διακυβέρνησης και θέματα των κεφαλαίων της ΕΕ και της Οικονομίας.

Όπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής της Κύπρου, η τουρκοκυπριακή πλευρά δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την πορεία των συνομιλιών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του M. Akinci. Το απόγευμα 6 με 8 θα συζητήσουν Οικονομία και ΕΕ, ενώ σε ερώτηση για την κατάθεση χαρτών, ο κ. Μπουρτζιού απάντησε πως όλα πάνε βάση προγράμματος.

Ο Mustafa Ak?nc? ζήτησε επίμονα να υπάρξει καταρχήν συμφωνία των δύο πλευρών ότι θα εφαρμοστεί η εκ περιτροπής προεδρία, ως το σύστημα που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αποδέχθηκε την θέση Ak?nc?.

Παράλληλα, το ζήτημα της διαρροής εγγράφων, την πρώτη κιόλας μέρα της Γενεύης, φαίνεται πως προκάλεσε έντονη δυσφορία. Το έγγραφο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, αφορούσε τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και του περιουσιακού. 

Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ν. Χριστοδουλίδης, εξέφρασε την λύπη και την απογοήτευση του Ν. Αναστασιάδη για τη διαρροή, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται να ξαναδοθεί οποιοδήποτε έγγραφο μετά και από τη διαρροή αλλά θα γίνεται απλή ανάγνωση και συζήτηση των θεμάτων. Παράλληλα, συνέστησε υπομονή για το ζήτημα της σύνθεσης της διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Τηλεφωνική επικοινωνία Αλ. Τσίπρα με An. Merkel και Fr. Hollande για το Κυπριακό

- Σε κινούμενη άμμο οι συνομιλίες της Γενεύης για το Κυπριακό

- Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό βλέπει ο γερμανικός Τύπος  

- Οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη στο επίκεντρο του κυπριακού Τύπου

- Για «τελευταία ελπίδα» στην επίλυση του Κυπριακού κάνει λόγο ο βελγικός Τύπος