Μεγάλη Βρετανία: H κυβέρνηση δαπανά 9 εκατ. λίρες σε φυλλάδιο κατά του Brexit

Μεγάλη Βρετανία: H κυβέρνηση δαπανά 9 εκατ. λίρες σε φυλλάδιο κατά του Brexit

Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας δαπανά περισσότερες από 9 εκατομμύρια λίρες για την αποστολή φυλλαδίου σε κάθε σπίτι της χώρας, το οποίο υποστηρίζει την παραμονή στην ΕΕ, όπως μεταδίδει το reuters.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, το 14σέλιδο έγγραφο που θα σταλεί σε 27 εκατομμύρια σπίτια, ανταποκρίνεται στην ανάγκη του κοινού για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον Ιούνη, εξηγώντας τη θέση της κυβέρνησης.

Η κίνηση, ωστόσο, προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις.

Ο υπέρμαχος του Brexit δήμαρχος του Λονδίνου, Boris Johnson, υποστήριξε ότι είναι λάθος να «πανικοβάλλουν» τους ψηφοφόρους χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως μια «τρελή σπατάλη των χρημάτων», ενώ ο ακροδεξιός Nigel Farage επέκρινε το έγγραφο λέγοντας ότι «είναι γεμάτο ψέματα».

Ο πρωθυπουργός David Cameron από την πλευρά του, δήλωσε ότι ορισμένα «κομβικά στοιχεία» που υπογραμμίζονται στο φυλλάδιο εξηγούν γιατί η κυβέρνηση θεωρεί ότι «είμαστε πιο δυνατοί, πιο ασφαλείς και σε καλύτερη θέση εντός της ΕΕ».

Η διανομή των φυλλαδίων θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα στην Αγγλία και μετά τις 5 Μαΐου στις Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία. Ο τίτλος του είναι «Γιατί η κυβέρνηση πιστεύει ότι η ψήφος παραμονής στην ΕΕ είναι η καλύτερη απόφαση για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Όπως ενημέρωσε η κυβέρνηση, το κόστος ανέρχεται στα 9,3 εκατ. λίρες, κατ' αναλογία 34 πένες ανά νοικοκυριό.

Το φυλλάδιο περιέχει εικόνες εργαζομένων, καταναλωτών και οικογενειών, ενώ επικεντρώνεται έντονα σε αυτό που βλέπει η κυβέρνηση ως την οικονομική πλευρά της παραμονής στην ΕΕ.

Υποστηρίζει ότι «περισσότερες από 3 εκατ. θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο συνδέονται με τις εξαγωγές στην ΕΕ» και ότι «εάν η χώρα ψηφίσει την έξοδο από την Ένωση, το διαφαινόμενο ”οικονομικό σοκ” ενέχει τον κίνδυνο να απογειωθούν οι τιμές σε ορισμένα καταναλωτικά αγαθά».