Μεγαλύτερη η ανησυχία για την γρίπη στην Ελλάδα από τον κορονοϊό

Μεγαλύτερη η ανησυχία για την γρίπη στην Ελλάδα από τον κορονοϊό

Μεγαλύτερη ανησυχία στους ειδικούς της Υγείας προκαλεί η εποχική γρίπη από τον κορoνοϊο, καθώς βρίσκεται σε πλήρη έξαρση και υπάρχει προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου εξαιτίας μετάλλαξης του ιού. Όπως επισημαίνεται οι θάνατοι της γρίπης αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας είναι περισσότεροι από τους νεκρούς του κορoνοϊού στην Κίνα βάσει του εκεί πληθυσμού.

Μέσα σε μία εβδομάδα διπλασιάστηκαν τα θανατηφόρα κρούσματα, καθώς έχασαν τη ζωή τους άλλα 15 άτομα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό θανάτων στους 38 με τον αρμόδιο φορέα τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να επισημαίνει πως «βρισκόμαστε σε περίοδο πολύ υψηλής δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα».

Από τον ΕΟΔΥ πάντως επισημαίνεται πως η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται και στο γεγονός πως άλλαξαν τα στελέχη του ιού της γρίπης. «Φέτος το εμβόλιο δεν ήταν πολύ καλό. Δεν έχει πιάσει τα στελέχη που κυκλοφορούν. Αυτό μπορεί να συμβεί σε κάποιες περιόδους γρίπης γιατί δεν είναι ένα σταθερό νόσημα, δεν ξέρεις ποιος ιός θα κυκλοφορήσει» ανέφερε η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Έλενα Μαλτέζου (στο ραδιόφωνο Θέμα 104,6). «Προφανώς έγινε κάποια μικρή αλλαγή στους ιούς που μπορεί να δώσει αυτό το αποτέλεσμα» σημείωσε.

Όπως επίσης επισημαίνουν ειδικοί η μη ικανοποιητική κάλυψη έναντι της εποχικής γρίπης παρατηρείται παρά την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η κυρία Μαλτέζου ανέφερε, βέβαια πως η εικόνα της γρίπης είναι αναμενόμενη και εκτίμησε πως «θα έχουμε άλλον 1,5 μήνα με τη γρίπη ίσως και παραπάνω μέχρι τέλη Μαρτίου».

Πρόσθεσε ωστόσο πως «υπάρχει μεγάλη επίπτωση στα παιδιά, αλλά από τον συγκεκριμένο πληθυσμό ξεκινά συνήθως η νόσος, όπως και οι περισσότεροι ιοί και μεταδίδεται και στα άλλα μέλη της οικογένειας». Ενδεικτικό είναι πως από την έκθεση του ΕΟΔΥ καταγράφεται ιδιαίτερη αύξηση των κρουσμάτων γρίπης βάσει των επισκέψεων σε γιατρούς στις ηλικίες έως 14 ετών. Το γεγονός αυτό αποδίδεται και στον συγχρωτισμό των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία, καθώς όπως είναι γνωστό η γρίπη μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο γεγονός πως φέτος κυκλοφορούν δύο τύποι του ιού της γρίπης, ο ένας που προσβάλλει περισσότερο τις μικρές ηλικίες και ο δεύτερος ο οποίος πλήττει τους ηλικιωμένους.

Συνολικά, πάντως έως τις 2 Φεβρουαρίου νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ 136 άτομα, τα 117 εκ των οποίων ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη. Ωστόσο, μόλις το 42,7% ήταν εμβολιασμένα. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την αποτελεσματικότητα λόγω της μετάλλαξης του ιού, οι ειδικοί επιμένουν πως απαιτείται εμβολιασμός και καλούν τους πολίτες -ειδικά αυτούς των ευπαθών ομάδων- να κάνουν έστω και τώρα το εμβόλιο.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ στο διάστημα 27 Ιανουαρίου- 2 Φεβρουαρίου «η θνησιμότητα στην Ελλάδα από όλες τις αιτίες παρουσίασε αύξηση, στους 2.940 ή +2,7 αποκλείσεις πάνω από το αναμενόμενο για την εποχή. Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης εκτιμάται ότι οφείλεται στη γρίπη».