Mεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας - Ν. Κορέας, στο ΥΠΕΞ

Mεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας - Ν. Κορέας, στο ΥΠΕΞ

Σε ένα ευρύ σύνολο δράσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Δημοκρατία της Κορέας, με στόχο την ενδυνάμωση της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, συμφώνησαν στο πλαίσιο της 2ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής των δύο χωρών, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας και ο Κορεάτης ομόλογός του, Λι Ταέο (Lee Tae-ho).

«Ήταν μια διαπραγμάτευση που ήθελε να οδηγηθεί σε εξειδικευμένα αποτελέσματα και όχι σε γενικόλογες παρατηρήσεις, και νομίζω ότι πετύχαμε τον στόχο», τόνισε ο Δ. Μάρδας σε κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών αμέσως μετά τη διυπουργική επιτροπή.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης, που ξεκίνησε στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα θέματα προώθησης των εξαγωγών, της ναυτιλίας, της αγροτικής ανάπτυξης και της προώθησης ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην κορεατική αγορά. «Εμείς δώσαμε ιδιαίτερα προσοχή στα πρώτα δύο κεφάλαια της συμφωνίας, στα αγροτικά προϊόντα και στον εξοπλισμό των πλοίων που ναυπηγούνται στα κορεατικά ναυπηγεία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάρδας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κορεάτης υφυπουργός εξέφρασε τη βούληση και την ετοιμότητα της χώρας του να συνεργασθεί με την Ελλάδα προκειμένου να προωθηθεί το διμερές εμπόριο σ' αυτούς τους τομείς.

Συζητήθηκαν ακόμα θέματα ενδυνάμωσης της εδώ επενδυτικής παρουσίας της Κορέας και παράλληλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας ευρύτερης ελληνικής εξαγωγικής παρουσίας στη Δημοκρατία της Κορέας, συμφωνήθηκε η διενέργεια ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στη Σεούλ, κατά το 4ο τρίμηνο του 2016.

Επίσης, αποφασίστηκε ανά διετία να πραγματοποιείται ανασκόπηση των πεπραγμένων της συμφωνίας, με τον κ. Μάρδα να επισημαίνει πως «συστηματικοποιούμε τη συνεργασία μας που γίνεται πιο τακτική». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ταέο Λι συμφώνησε πως «είναι σημαντικό και για τους δύο μας να δουλεύουμε μαζί, να παρακολουθούμε και να κάνουμε ανασκόπηση σ'' αυτά που συζητήσαμε κατά τη διάρκεια της συνάντησης», και επισήμανε πως η 2η Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Δημοκρατίας της Κορέας οδηγεί σε στέρεο δρόμο και ενισχύει τη διμερή συνεργασία.

Τέλος, ο κ. Μάρδας ευχαρίστησε τον Κορεάτη υφυπουργό Εξωτερικών για την οικονομική βοήθεια της χώρας του στην Ελλάδα, πριν από ορισμένους μήνες, με το ποσό του 1,5 εκατ., για την προσφυγική κρίση.

Από τη μεριά του, ο Κορεάτης υφυπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συζητήσεις παραγωγικές και ουσιαστικές και εξέφρασε την ανάγκη να υπάρχουν συχνότερες διμερείς συναντήσεις στο μέλλον. Ο Ταέο Λι μετέφερε ακόμα το ενδιαφέρον των κορεατικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στον χώρο των μεταφορών, σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. «Αυτός είναι ο χώρος που θα μπορούσε να υπάρξει αμοιβαία καρποφόρα συνεργασία», υποστήριξε και διατύπωσε τη βούλησή του να φιλοξενήσει η χώρα του την επόμενη Διυπουργική Επιτροπή.

Η 2η Διυπουργική συνέπεσε με την 55η επέτειο σύναψης διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Δημοκρατίας της Κορέας, που εγκαθιδρύθηκαν το 1961, επισήμανε ο Ταέο Λι, ο οποίος στο πλαίσιο της παραμονής του στην Ελλάδα, επισκέφτηκε το πρωί της Κυριακής το μνημείο των Ελλήνων πεσόντων στον πόλεμο της Κορέας για να αποδώσει τιμές στους Έλληνες στρατιώτες που θυσίασαν τις ζωές τους. Όλη η Κορέα θυμάται τις θυσίες του ελληνικού στρατού εκείνη την περίοδο, υπογράμμισε ο Κορεάτης υφυπουργός.

Η συμφωνία των δύο χωρών επισφραγίστηκε στο τέλος της συνέντευξης Τύπου με την υπογραφή ενός κειμένου με τα κεφάλαια της συμφωνίας (Συμπεφωνημένων Πρακτικών της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής), που εκτός από αγροτικά και ναυτιλιακά θέματα, εμπερικλείει κεφάλαια για την έρευνα, την τεχνολογία, τον τομέα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, την ενέργεια και το περιβάλλον, τον τουρισμό, τα δίκτυα μεταφορών και την αεροπορική σύνδεση Ελλάδας-Κορέας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ