Merkel και Hollande θεωρούν ότι ο Assad έχει την «πλήρη ευθύνη» για αμερικανικά πλήγματα

Merkel και Hollande θεωρούν ότι ο Assad έχει την «πλήρη ευθύνη» για αμερικανικά πλήγματα

Ο σύρος πρόεδρος Bashar al-Assad φέρει «την πλήρη ευθύνη» για τα αμερικανικά πλήγματα που είχαν στόχο την αεροπορική βάση Σαϊράτ του συριακού στρατού, ως αντίποινα στη χημική επίθεση της Τρίτης για την οποία κατηγορείται το συριακό καθεστώς, τόνισαν σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο γάλλος πρόεδρος Francois Hollande.

«Ο πρόεδρος (Bashar αλ) Άσαντ είναι ο μόνος υπεύθυνος για τις εξελίξεις αυτές. Η επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων από εκείνον και τα εγκλήματά του κατά του ίδιου του του λαού απαιτούν την υιοθέτηση κυρώσεων, όπως το ζήτησαν η Γαλλία και η Γερμανία το 2013, μετά την τραγωδία στη Γούτα», επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Merkel και Hollande σημείωσαν ότι η Ουάσινγκτον τους είχε ενημερώσει προτού εξαπολύσει τα πλήγματα, ενώ τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες μέσω του ΟΗΕ ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση στη συριακή κρίση.

Francois Hollande: Πρέπει να δωθεί συνέχεια σε διεθνές επίπεδο

«Συνέχεια σε διεθνές επίπεδο πρέπει να δοθεί» στην αμερικανική στρατιωτική απάντηση στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande.

«Θεωρώ ότι αυτή η επιχείρηση αποτελεί απάντηση. Τώρα, πρέπει να δοθεί συνέχεια σε διεθνές επίπεδο στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών εάν είναι δυνατόν, κατά τρόπον ώστε να ολοκληρώσουμε τις κυρώσεις κατά του Bashar al-Assad και να εμποδίσουμε να υπάρξει εκ νέου χρήση χημικών όπλων και η εξόντωση εκ μέρους του καθεστώτος του ίδιου του λαού του», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Francois Hollande ανακοίνωσε ότι η Γαλλία και οι εταίροι της, κυρίως ευρωπαίοι, θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επανέναρξη της διαδικασίας πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε επίσης ότι έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμυνας απόψε στις 19.00.

Angela Merkel: Κατανοητή η επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως η επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης, από την οποία, όπως υποστηρίζουν, ξεκίνησε επίθεση με χημικά όπλα αυτή την εβδομάδα, είναι κατανοητή δεδομένου του πόνου που υφίσταται ο λαός της Συρίας.

«Η επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κατανοητή δεδομένων των διαστάσεων των εγκλημάτων πολέμου, δεδομένου του πόνου αθώων ανθρώπων, και δεδομένων των εμποδίων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε η Μέρκελ.

Χαρακτήρισε τα πλήγματα «περιορισμένα και στοχευμένα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ