A. Merkel προς Τουρκία: Δεν πρόκειται να δεχθούμε εκβιασμούς

A. Merkel προς Τουρκία: Δεν πρόκειται να δεχθούμε εκβιασμούς

Εφ'' όλης της ύλης μίλησε η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξή της προς τη δημόσια τηλεόραση της χώρας, την οποία παραχωρεί λίγο πριν ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές της διακοπές. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, αυτή τη φορά, όπως ήταν αναμενόμενο, κυριάρχησαν οι βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, όμως η καγκελάριος επιφύλαξε και ιδιαίτερη αναφορά στην Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί εκβιασμούς.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, εκτός των άλλων, η Άγκυρα απαγόρευσε σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τη νατοϊκή βάση στο Ικόνιο. Η κ. Merkel υπερασπίστηκε το δικαίωμα των βουλευτών να επισκεφθούν τους στρατιωτικούς της χώρας που βρίσκονται εκεί και δήλωσε πως δεν θα μιλήσει για το θέμα μόνο η γερμανική κυβέρνηση με την Τουρκία αλλά και το ΝΑΤΟ: «Στο Ικόνιο θα πρέπει να δούμε τη συνολική κατάσταση. Ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους βρίσκεται σε μια αποφασιστική φάση και θα πρέπει να ζυγίσουμε τα πράγματα ωστόσο ιδιαίτεροι όροι με εμάς δεν θα υπάρξουν», ε''ιπε χαρακτηριστικά.

Κατά τα λοιπά, η ίδια δεσμεύτηκε πως σε περίπτωση που επανεκλεγεί, θα εξαντλήσει την τετραετία και ότι «έχει την πρόθεση να πράξει όπως υποσχέθηκε». Η συνέντευξη, πάντως,  ξεκίνησε με τα επεισόδια και τους βανδαλισμούς που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνόδου του G20 στο Αμβούργο. «Φέρω την ίδια ευθύνη όπως ο δήμαρχος Olaf Scholz και δεν την αποποιούμαι», δήλωσε, ωστόσο υπερασπίστηκε την απόφασή της να διεξαχθεί η σύνοδος αυτή στο Αμβούργο.

Η συζήτηση περιστράφηκε γενικότερα όχι μόνο γύρω από θέματα εσωτερικής πολιτικής αλλά και γύρω από ευρωπαϊκά, όπως για παράδειγμα το θέμα των επενδύσεων. Ο αντίπαλός της και ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Martin Schulz, λίγες ώρες νωρίτερα είχε δηλώσει πως η χώρα χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις, οι οποίες θα την καταστήσουν δυνατή για το μέλλον. Η κ. Merkel απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς και δήλωσε: «Για μένα το κύριο θέμα δεν βρίσκεται στην ερώτηση αν θα πρέπει να δοθούν περισσότερα χρήματα. Αυτό μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε αλλά θα πρέπει πρώτα να επισπεύσουμε το σχεδιασμό». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως στο κόμμα της σκέπτονται ότι το ένα τρίτο του πλεονάσματος των δημοσίων εσόδων θα πρέπει να κατευθυνθεί προς τις επενδύσεις.

«Δεν πρόκειται να δεχθώ ανώτατο όριο προσφύγων»

Τέλος όσον αφορά τις διαφωνίες με το αδελφό Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα της Βαυαρίας, το οποίο τάσσεται υπέρ της θέσπισης ενός ενός ανώτατου ορίου προσφύγων που θα γίνονται δεχτοί στη χώρα, η κ. Merkel ήταν σαφής: «Άλλη μια φορά να το ξεκαθαρίσω όσον αφορά τη θέση μου για το ανώτατο όριο προσφύγων. Δεν πρόκειται να το δεχτώ. Θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων και να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες».