An. Merkel: Θα χρειαστούν συμβιβασμοί για μια εμπορική συμφωνία Mercosur-ΕΕ

An. Merkel: Θα χρειαστούν συμβιβασμοί για μια εμπορική συμφωνία Mercosur-ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί να κάνει συμβιβασμούς εάν θέλει να καταλήξει σε μια συμφωνία με τη Mercosur για το εμπόριο, σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Μπουένος Άιρες μαζί με τον πρόεδρο της Αργεντινής Mauricio Macri μετά τη συνάντησή τους.

Η Merkel σημείωσε ότι ο πρωτογενής τομέα της χώρας του ασφαλώς έχει τα δικά του συμφέροντα, αλλά το Βερολίνο υποστηρίζει την προσπάθεια της Αργεντινής για να επιτευχθεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στα κράτη μέλη της Mercosur, την τοπική ζώνη ελεύθερου εμπορίου πέντε χωρών της Λατινικής Αμερικής, και αυτά της ΕΕ το συντομότερο.

Ο Μάκρι από την πλευρά του τόνισε στους δημοσιογράφους ότι η Mercosur παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία παρά την πολιτική αναταραχή στη Βραζιλία, ενώ σημείωσε πως ο προστατευτισμός στην Ευρώπη είναι σοβαρότερο εμπόδιο.

Ερωτηθείσα σχετικά με την πιο απομονωτική πολιτική που προωθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, η Merkel ανέφερε ότι μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να έχει κάποια βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά πρόσθεσε ότι το παράδειγμα της Αργεντινής δείχνει ότι πιο μακροπρόθεσμα δεν φέρνει καρπούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ