Μετά τη «ναυμαχία» Μάλτας - Ιταλίας για το πλοίο με τους 629 μετανάστες, η Ισπανία θα δεχτεί τελικά το Aquarius

Μετά τη «ναυμαχία» Μάλτας - Ιταλίας για το πλοίο με τους 629 μετανάστες, η Ισπανία θα δεχτεί τελικά το Aquarius

Σφοδρή διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ιταλία και τη Μάλτα σχετικά με τις αποστολές διάσωσης και υποδοχής μεταναστών. Η Ρώμη εγκαλεί την εταίρο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αφήνει τους άλλους να σηκώσουν μόνοι το βάρος και απειλεί να κλείσει τα λιμάνια της χώρας. 

Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, έδωσε εντολή ώστε το πλοίο να ελλιμενιστεί στην Ισπανία στο πλαίσιο «των διεθνών συμβάσεων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης». 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε ευχαρίστησε τον Ισπανό ομόλογό του για την αλληλεγγύη του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε νωρίτερα τις αρχές της Ιταλίας και της Μάλτας να παράσχουν φροντίδα σε περισσότερους από 600 μετανάστες που επιβαίνουν σε πλοίο στη Μεσόγειο το οποίο καμία από τις δύο χώρες δεν θέλει να δεχθεί στα λιμάνια της.

«Μιλάμε για ανθρώπους... Η προτεραιότητα τόσο των ιταλικών όσο και των μαλτέζικων αρχών πρέπει να είναι να εξασφαλίσουν ότι αυτοί οι άνθρωποι θα λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξη Τύπου.

«Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να συμβάλουν σε μια γρήγορη επίλυση έτσι ώστε οι άνθρωποι που επιβαίνουν στο πλοίο Aquarius να μπορούν να αποβιβαστούν με ασφάλεια το ταχύτερο δυνατό», συνέχισε.

Η κυβέρνηση της Μάλτας επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι αρνήθηκε να υποδεχθεί, όπως απαίτησε η κυβέρνηση της Ιταλίας, το πλοίο που μισθώνει μια γαλλική ΜΚΟ, το οποίο μεταφέρει 629 μετανάστες οι οποίοι διασώθηκαν στη Μεσόγειο.

Ο μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ συνομίλησε τηλεφωνικά για το ζήτημα αυτό με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε και τόνισε πως «η Μάλτα ενεργεί συμμορφούμενη πλήρως προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Μάλτας.

«Η Μάλτα δεν θα υποδεχθεί το εν λόγω πλοίο στα λιμάνια της», ξεκαθάρισε η Βαλέτα στην ανακοίνωσή της.
Η Μάλτα αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο στην απαίτηση που πρόβαλε νωρίτερα την Κυριακή η ιταλική κυβέρνηση, με μια κοινή ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι, αρμόδιων για τον έλεγχο των ιταλικών ακτών.

Το Aquarius, είναι πλοίο που μισθώνει η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Μεσόγειος (SOS Mediterranee) και περισυνέλεξε 629 μετανάστες κατά τη διάρκεια έξι επιχειρήσεων στα ανοικτά της Λιβύης τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

Εκπρόσωπος των αρχών της Μάλτας όμως δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έγιναν στην περιοχή ευθύνης της Λιβύης και υπόκειντο στον συντονισμό του κέντρου επιχειρήσεων της Ρώμης. Το πλοίο έπλεε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Μάλτας και της Σικελίας και ανέμενε άδεια για να αποβιβάσει τους ανθρώπους που διέσωσε σε ένα λιμάνι.

Η γαλλική ΜΚΟ ανέφερε ότι ανάμεσα στους μετανάστες αυτούς είναι 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 11 μικρά παιδιά και επτά έγκυες. Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι η Ιταλία έστειλε προς την κατεύθυνση του Ακουάριους δύο περιπολικά σκάφη με γιατρούς, «έτοιμους να επέμβουν για να προστατεύσουν την υγεία κάθε ανθρώπου που βρίσκεται πάνω στο Ακουάριους και μπορεί να το έχει ανάγκη».

Επιμένει ο Σαλβίνι

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι επανάλαβε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει την είσοδο στα λιμάνια της ούτε σε άλλα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες.

Εκτός από το πλοίο Aquarius, το οποίο παραμένει στην κεντρική Μεσόγειο περιμένοντας να του ανακοινωθεί αν πρέπει να κατευθυνθεί προς λιμάνι της Ιταλίας ή της Μάλτας, ο Ματέο Σαλβίνι, με ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρθηκε και στο πλοίο See Watch 3.

«Σήμερα και το πλοίο See Watch 3, μιας γερμανικής ΜΚΟ και με σημαία Ολλανδίας, βρίσκεται στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, εν αναμονή να επιβιβάσει, για πολλοστή φορά μετανάστες, για να τους φέρει στην Ιταλία. Η Ιταλία σταμάτησε να σκύβει το κεφάλι και να υπακούει. Αυτή την φορά υπάρχει κάποιος που λέει όχι. Κλείνουμε τα λιμάνια», έγραψε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

«Ανταρσία» Ιταλών δημάρχων: «Θα επιτρέψουμε τον ελλιμενισμό του πλοίου»

Ο Λεολούκα Ορλάντο, δήμαρχος του Παλέρμο, αψηφά την εντολή της ιταλικής κυβέρνησης για το κλείσιμο των λιμανιών της Ιταλίας στο πλοίο που μεταφέρει 629 διασωθέντες μετανάστες δηλώνοντας ότι θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό του στην πρωτεύουσα της Σικελίας, αναφέρεται σε δημοσίευμά του ο Guardian.

«Παλέρμο στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «ασφαλές λιμάνι» (Πάνορμος). Υποδεχόμαστε ανέκαθεν σκάφη που έχουν σώσει ζωές στην θάλασσα. Δεν θα σταματήσουμε τώρα. Ο Σαλβίνι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Εδειξε και πάλι ότι βρισκόμαστε υπό ακροδεξιά κυβέρνηση», δήλωσε ο Λεολούκα Ορλάντο.

Την απόφασή του υποστηρίζουν και άλλοι δήμαρχοι της νότιας Ιταλίας, της Νάπολης, της Μεσίνα και του Ρέτζιο Καλάμπρια, που δήλωσαν έτοιμοι να αψηφήσουν τις εντολές του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι.

Την Κυριακή, ο Σαλβίνι απείλησε να κλείσει τα ιταλικά λιμάνια σε όλα τα πλοία που διασώζουν μετανάστες εάν η Μάλτα δεν υποδεχθεί το πλοίο της Μεσόγειος SOS.

Ο Σαλβίνι, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο ηγέτης της Λέγκας (άκρα δεξιά)--του ήσσονος εταίρου της νέας κυβέρνησης συμμαχίας στην Ιταλία--έχει πολλαπλασιάσει αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τις επιθετικές δηλώσεις για την κρίση των μεταναστών με την οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα του εδώ και πολλά χρόνια.

«Η Μάλτα δεν υποδέχεται κανέναν. Η Γαλλία απωθεί ανθρώπους στα σύνορα. Η Ισπανία υπερασπίζεται τα σύνορά της με τα όπλα», έγραψε ο Σαλβίνι στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. «Από σήμερα, η Ιταλία επίσης αρχίζει να λέει όχι στην εμπορία ανθρώπων, όχι στην επιχειρηματική δραστηριότητα της παράνομης μετανάστευσης».

Περίπου 700.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία τα τελευταία 5 χρόνια, με τη Ρώμη να διαμαρτύρεται ότι έχει αφεθεί μόνη της από την ΕΕ να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό ρεύμα από την Αφρική.

Έκκληση του ΟΗΕ στη Ρώμη και τη Βαλέτα να επιτρέψουν αμέσως την αποβίβαση των μεταναστών

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες κάλεσε σήμερα τις αρχές της Μάλτας και της Ιταλίας να επιτρέψουν σε 629 μετανάστες, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 100 παιδιών, που επιβαίνουν σε πλοίο μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης η οποία τους διέσωσε στη θάλασσα, να αποβιβαστούν επειγόντως.

«Άνθρωποι βρίσκονται σε δυσκολία, οι προμήθειες τελειώνουν και χρειάζονται γρήγορα βοήθεια. Ευρύτερα θέματα όπως ποιος είναι υπεύθυνος και πώς αυτές οι ευθύνες μπορούν να κατανεμηθούν μεταξύ των κρατών θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αργότερα», ανέφερε ο Βενσάν Κοσετέλ, ειδικός απεσταλμένος της UNHCR για την κεντρική Μεσόγειο, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Γενεύη.

Γερμανία: Ιταλία και Μάλτα να εκπληρώσουν το ανθρωπιστικό χρέος τους

Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε σήμερα την Ιταλία και την Μάλτα να εκπληρώσουν το ανθρωπιστικό χρέος τους απέναντι στους 629 μετανάστες που βρίσκονται επί του πλοίου Aquarius στην Μεσόγειο.

«Ανησυχούμε για την κατάσταση των ανθρώπων επί του πλοίου αυτού, του Aquarius, και η γερμανική κυβέρνηση καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αναλάβουν τις ανθρωπιστικές τους υποχρεώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

 

Διαβάστε ακόμα:

- Ο Σαλβίνι έκλεισε τα λιμάνια της Ιταλίας σε πλοίο με 629 μετανάστες

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ