Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Παραλλαγή «ανησυχίας» λέει ο ΠΟΥ - «Όμικρον» η επίσημη ονομασία της

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Παραλλαγή «ανησυχίας» λέει ο ΠΟΥ - «Όμικρον» η επίσημη ονομασία της

«Παραλλαγή ανησυχίας» χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη νέα αφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι ενσωματώνει «μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, μερικές από τις οποίες είναι ανησυχητικές». Παράλληλα την κωδικοποίησε και επίσημα ως «Παραλλαγή Όμικρον». 

«Αυτή η παραλλαγή έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, μερικές από τις οποίες είναι ανησυχητικές», ανέφερε ο ΠΟΥ σε σχετική δήλωση. «Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης με αυτήν την παραλλαγή, σε σύγκριση με άλλες», αναφέρει ο ΠΟΥ. 

Εκφράζεται ανησυχία ότι η απότομη αύξηση των κρουσμάτων στην επαρχία Γκουατένγκ της Νότιας Αφρικής - όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά - θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να «διαφύγει» από προηγούμενη ανοσία που έχει αναπτυχθεί από άλλες παραλλαγές. Ο αριθμός των κρουσμάτων Omicron «φαίνεται να αυξάνεται» σε όλες σχεδόν τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Πάντως, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να κατανοήσουμε πώς η νέα παραλλαγή μπορεί να επηρεάσει τα πρωτόκολλα διάγνωση, θεραπείας και τα εμβόλια.