Μετάλλαξη Όμικρον: Στα 54 τα κρούσματα στη χώρα - Αναμένεται κορύφωση μετά την Πρωτοχρονιά

Μετάλλαξη Όμικρον: Στα 54 τα κρούσματα στη χώρα - Αναμένεται κορύφωση μετά την Πρωτοχρονιά

Στα 54 ανέρχονται τα κρούσματα της «Όμικρον» στην Ελλάδα σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη, ο οποίος τόνισε πως αναμένεται κορύφωση της μετάλλαξης μετά την Πρωτοχρονιά και είναι πολύ πιθανή η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, καθώς είναι δύο με τρεις φορές πιο μεταδοτική από τη «Δέλτα».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε επίσης πως τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη για την πορεία της πανδημίας η οποία θα καθορίσει εάν θα ληφθούν νέα μέτρα ή όχι.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο αλλά και τα συμπτώματα που προκαλεί η νέα παραλλαγή, τόνισε πως είναι πιο ήπια η νόσος και μικρότερο το ποσοστό νοσηλείας σε όσους έχουν κάνει τη 3η δόση του εμβολίου κατά της COVID-19.

Μέχρι στιγμής ανέφερε πως οι νοσηλείες δεν έχουν ακολουθήσει την αύξηση των κρουσμάτων, όμως υπάρχει ο φόβος ραγδαίας αύξησης. Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον είναι κοινά με του απλού κρυολογήματος: λίγος βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος με λίγο πυρετό.

Τη Δευτέρα οι αποφάσεις για την αναγκαιότητα περισσότερων μέτρων

Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων επισήμανε πως τη Δευτέρα θα γίνει έκτακτη σύσκεψη, θα συζητηθεί αν χρειάζονται περισσότερα μέτρα και πρόσθεσε πως εάν κάποιος έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον, θα πρέπει να αποφεύγει τις συναθροίσεις, να φορά μάσκα παντού, να κρατά αποστάσεις και είναι βασικό να είναι εμβολιασμένος.

Υπενθυμίζεται πως σε ισχύ τέθηκε από τις 6 το πρωί η πρώτη δέσμη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον. Ήδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η νέα ΚΥΑ με τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν έως και τις 3 Ιανουαρίου.
 

Τα μέτρα ελήφθησαν τη σωστή στιγμή - Η επιδημιολογική πορεία θα κρίνει τη λήψη νέων

Όπως ανέφερε στο Liberal ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, τα μέτρα λήφθηκαν τη σωστή στιγμή και στο σημείο αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήδη είχαμε μέτρα σε ισχύ, σε αντίθεση με άλλες χώρες που δεν είχαν καθόλου περιορισμούς, όπως για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία.

Αν η επιδημιολογική πορεία της πανδημίας απαιτήσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων αυτά θα αποφασιστούν και θα ληφθούν ή τα μέτρα που έχουν μετατεθεί για μετά τις 3 Ιανουαρίου θα επισπευσθούν.