Μεξικό: Σε περίπτωση ακύρωσης της NAFTA θα στραφoύμε προς την Κίνα

Μεξικό: Σε περίπτωση ακύρωσης της NAFTA θα στραφoύμε προς την Κίνα

Το Μεξικό έστειλε ένα πρακτικό μήνυμα αποφασιστικότητας στον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, τονίζοντας ότι η επίσκεψη υψηλόβαθμων Μεξικανών αξιωματούχων στην Κίνα το φθινόπωρο, αποτελεί παράδειγμα των εναλλακτικών εμπορικών δυνατοτήτων που έχει στη διάθεσή της, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται καθώς το Μεξικό προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Ελεύθερο Εμπόριο στην Βόρεια Αμερική (NAFTA) κι ακύρωσης της εφαρμογής του συνολικού πλαισίου της συμφωνίας, αλλά κι ενώ ασκούνται πιέσεις, προκειμένου ν'' αποτραπεί ένα τέτοιο αρνητικό ενδεχόμενο για τα συμφέροντα του Μεξικού.

Η εφαρμογή της συμφωνίας NAFTA υποστηρίζει ουσιαστικά την οικονομία της χώρας, ωθώντας την μεξικανική κυβέρνηση στην αξιοποίηση εναλλακτικών εμπορικών λύσεων στην περίπτωση απενεργοποίησης της. Από την άλλη μεριά, οι ΗΠΑ στο πλαίσιο της NAFTA απορροφούν ποσοστό 80% των μεξικανικών εξαγωγών.

Ο Trump σε χθεσινή συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στον οικονομική επιθεώρηση “The Economist” υποστηρίζει ότι επιδιώκει το μηδενισμό του ελλείμματος που έχουν οι ΗΠΑ στις διμερείς εμπορικές σχέσεις τους με το Μεξικό. Ο ίδιος υποστηρίζει την επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA προκειμένου να επιτύχει ένα καλύτερο πλαίσιο εφαρμογής τόσο για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, όσο και για τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ.

Υπό το γενικότερο πλαίσιο των εναλλακτικών εμπορικών λύσεων που έχει στη διάθεσή του, το Μεξικό, σκοπεύει ν'' αξιοποιήσει την επίσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων του στην Κίνα, προσδίδοντας γεωπολιτική, αλλά και στρατηγική διάσταση στις διμερείς του σχέσεις με τη μεγαλύτερη ασιατική οικονομία. Η επίσκεψη των υψηλόβαθμων στελεχών της μεξικανικής κυβέρνησης στην Κίνα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, χωρίς ωστόσο, να έχουν γνωστοποιηθεί περισσότερες λεπτομέρειες.

Μεξικανός διπλωμάτης στο Πεκίνο, δήλωσε στο Reuters ότι η κίνηση του Μεξικού προετοιμάζεται στο πλαίσιο της διεθνούς εμπορικής και επενδυτικής έκθεσης που διοργανώνεται στο Σιαμέν της επαρχίας Φουτσιάν στην Κίνα (China International Fair for Investment & Trade). “Οι επαφές σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο είναι συνηθισμένες στην έκθεση αυτή,” δήλωσε ο διπλωμάτης που δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει για το θέμα.

Το Μεξικό επίσης συνεργάζεται με τη Βραζιλία και την Αργεντινή προκειμένου να επιτύχει καλύτερη δασμολογική αντιμετώπιση στις εμπορικές του σχέσεις με τις δύο χώρες. Παράλληλα, αντιπροσωπεία της μεξικανικής κυβέρνησης, αλλά και του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα, επισκέπτεται την Βραζιλία προκειμένου να υπογραφούν νέες συμφωνίες στον τομέα της εμπορίας αγροτικών προϊόντων.

Το Μεξικό έχει προσπαθήσει ανεπιτυχώς στο παρελθόν να βελτιώσει τις εμπορικές του σχέσεις με την Κίνα, ενώ δεν έχει στείλει υψηλόβαθμοι αντιπροσωπεία στη διάσκεψη για την διεθνή εμπορική πρωτοβουλία (China''s Belt and Road Initiative) που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Πεκίνο. Από την άλλη μεριά, διμερείς συναντήσεις μεταξύ στελεχών της μεξικανικής και της κινεζικής κυβέρνησης προγραμματίζεται να διεξαχθούν σε όλη τη διάρκεια του 2017.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ