Μιανμάρ: Η εξορία των Ροχίνγκια αποτελεί «πρόβλημα ασφαλείας», σύμφωνα με έκθεση

Μιανμάρ: Η εξορία των Ροχίνγκια αποτελεί «πρόβλημα ασφαλείας», σύμφωνα με έκθεση

Η παρατεταμένη εξορία στο Μπανγκλαντές εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων Ροχίνγκια αποτελεί «ένα σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας», προειδοποίησε σήμερα η International Crisis Group, διότι οι καταυλισμοί προσφύγων αποτελούν πρόσφορο πεδίο για τους στρατολόγους του ένοπλου αντάρτικου αγώνα.

Περισσότεροι από 620.000 Ροχίνγκια έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές από τα τέλη Αυγούστου προκειμένου να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού της Μιανμάρ, τις οποίες ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει «εθνοκάθαρση».

Οι αρχές της Μιανμάρ απορρίπτουν τις κατηγορίες αυτές, επισημαίνοντας ότι απλώς προσπαθούν να εξοντώσουν τους αντάρτες του Στρατού Σωτηρίας των Ροχίνγκια του Αρακάν (ARSA).

Οι ένοπλες επιθέσεις των ανταρτών αυτών εναντίον θέσεων της βιρμανικής αστυνομίας αποτέλεσαν την αφορμή για τις διώξεις εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας.

Σήμερα ο ARSA «μοιάζει αποφασισμένος να ανασυνταχθεί και να παραμείνει αποτελεσματικός», τονίζει το International Crisis Group, που ειδικεύεται στην ανάλυση συγκρούσεων, σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Υπάρχουν φόβοι για διασυνοριακές επιθέσεις, με τους καταυλισμούς προσφύγων των Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές να χρησιμεύουν ως βάσεις του ARSA.

«Τέτοιες επιθέσεις θα είχαν βαθιά αρνητικές επιπτώσεις», επιδεινώνοντας ολοένα και περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ της Μιανμάρ και του Μπανγκλαντές και θέτοντας σε κίνδυνο την επιστροφή των προσφύγων.

Οι Ροχίνγκια είναι η μεγαλύτερη κοινότητα απάτριδων στον κόσμο, αφού το 1982 έχασαν τη βιρμανική υπηκοότητα.

Θύματα διακρίσεων, δεν διαθέτουν χαρτιά, δεν μπορούν να ταξιδέψουν ή να παντρευτούν χωρίς να λάβουν άδεια. Παράλληλα δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας ή στις δημόσιες υποδομές, όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία.

Το αίσθημα κατά των Ροχίνγκια έχει ενισχυθεί στη Μιανμάρ μετά το ξέσπασμα αυτής της κρίσης, η οποία βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των διεθνών μέσων ενημέρωσης επί πολλές εβδομάδες.

Εξακολουθεί να ελκύει την προσοχή και πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το Ισλαμικό Κράτος που έχει ζητήσει να εξαπολυθούν επιθέσεις εναντίον της Μιανμάρ.

Ο ARSA εξακολουθεί να αρνείται ότι έχει σχέσεις με τη διεθνή τρομοκρατία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ