Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές με διεύρυνση των ιστορικών υψηλών

Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές με διεύρυνση των ιστορικών υψηλών

Σε μικρά κέρδη που τους ωθούν βαθύτερα το πεδίο των ιστορικών υψηλών έχουν περάσει πλέον μετά το επιφυλακτικό άνοιγμα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τα ισχυρά αποτελέσματα ασφαλιστικών εταιρειών και τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις να παρέχουν στήριξη στην επενδυτική διάθεση, αντισταθμίζοντας την υποχώρηση σήμερα του εξορυκτικού κλάδου.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,13% και βρίσκεται στο νέο ιστορικό υψηλό των 475,11 μονάδων, συνεχίζοντας σε θετικό έδαφος μετά από οκτώ διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,36% και κινείται στις 15.883 μονάδες απέχοντας λιγότερες απο 15 από το ρεκόρ του, ο CAC 40 στη Γαλλία σημειώνει μικρή άνοδο 0,15% έχοντας όμως διευρύνει το δικό του στις 6.873 μονάδες, ενώ αντίθετα ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,11% κινούμενος στις 7.212 μονάδες.

Στην Ιταλία ο FTSE MIB έχει καταγράψει νέο ιστορικό υψηλό στις 26.538 μονάδες και σημειώνει άνοδο 0,25%, όπως και ΙΒΕΧ 35 στην Ισπανία που ενισχύεται κατά 0,22% και βρίσκεται στις 8.995 μονάδες.

Σημαντική ώθηση στις συναλλαγές δίνει ο τίτλος της Aviva που ενισχύεται άνω του 4% αφότου ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει τουλάχιστον 5,5 δισ. δολάρια στους μετόχους της, όπως και η Zurich Insurance Group AG με άνοδο 3,8% έπειτα από το άλμα 60% που κατέγραψαν τα λειτουργικά της κέρδη στο πρώτο εξάμηνο.

Η ολλανδική ασφαλιστική Aegon NV πραγματοποιεί επίσης άλμα κατά 6,4% μετά τα πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο που παρουσίασε, ενώ και η Deutsche Telekom ενισχύεται κατά 2,5% αφότου αναβάθμισε το outlook της για δεύτερη φορά εντός του έτους.

Γενικότερα, ο Stoxx 600 συμπλήρωσε χτες το μεγαλύτερο ανοδικό σερί του από τον Ιούνιο, εν μέσω των ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων που ξεπερνούν τις ήδη υψηλές εκτιμήσεις, και αισιοδοξίας με φόντο τον αυξημένο ρυθμό του προγράμματος εμβολιασμών στη Γηραιά ήπειρο που έχει τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης.

«Η υπεραπόδοση της Ευρώπης και ορισμένων τομέων αξίας συνέπεσε με μια πρόσκαιρη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων», επισημαίνει ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στην BCA Research, Νταβάλ Τζόσι, εκτιμώντας ότι «η τάση αυτή που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες θα μπορούσε να συνεχιστεί για λίγο ακόμη, αλλά ίσως όχι και για τους επόμενους έξι μήνες».

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με μεγαλύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο κατά 1% τον Ιούνιο, καθώς επαναλειτούργησαν οι εσωτερικοί χώροι για πολλές επιχειρήσεις φιλοξενίας στα μέσα Μαΐου και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επισκέφθηκαν ξανά γιατρούς, ενισχύοντας τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης.

Στα υπόλοιπα εταιρικά νέα της ημέρας, η μετοχή της του ομίλου Cineworld πραγματοποιεί ράλι άνω του 8,2% αφότου ανακοίνωσε ότι εξετάζει εισαγωγή της ή μερική εισαγωγή της αλυσίδας κινηματογράφων της Regal στην Wall Street.

Η TUI Group σημειώνει άνοδο 1,8% καθώς είδε τις καλοκαιρινές κρατήσεις της να πραγματοποιούν άλμα κατά 1,5 εκατομμύριο μετά τον Μάιο.

Η Stock Spirits Group ενισχύεται άνω του 4% αφότου fund που σχετίζεται με την CVC συμφώνησε να εξαγοράσει τον παραγωγό βότκας έναντι 1,1 δισ. δολαρίων.

Αντίθετα, η Rio Tinto πραγματοποιεί βουτιά άνω του 5% μετά την αποκοπή μερίσματος, ενώ πιέσεις δέχονται και οι τράπεζες μετά την υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων με φόντα τα στοιχεία που έδειξαν χτες αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.