Μήνυμα Juncker για Bαλκάνια: Καμία χώρα δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ αν δεν λύσει διμερείς διαφορές

Μήνυμα Juncker για Bαλκάνια: Καμία χώρα δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ αν δεν λύσει διμερείς διαφορές

Καμία χώρα δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ πριν λύσει διμερείς διαφορές τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, στέλνοντας μήνυμα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε μια περίοδο που αναθερμαίνονται οι συζητήσεις για επέκταση της ΕΕ. 

Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο κ. Juncker είπε: «Δεν λέμε ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2025. Πρόκειται για μια ενδεικτική ημερομηνία, μία προοπτική που θα παρακινήσει τις χώρες αυτές να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις. Και ας είμαστε σαφείς: καμία χώρα δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ πριν λύσει διμερείς διαφορές».

«Θα ήθελα όλες οι χώρες των Βαλκανίων να μπορέσουν να ενταχθούν όταν θα πληρούνται οι προϋποθέσεις. Αυτό δεν συμβαίνει ακόμη προς το παρόν, οι χώρες αυτές απέχουν ακόμη πολύ από το να εκπληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στην ΕΕ, όμως οφείλουμε να τις βοηθήσουμε να πάρουν αυτόν τον δρόμο», πρόσθεσε.

Με την απαίτησή του να έχουν επιλυθεί τα συνοριακά προβλήματα πριν από την ένταξη στην ΕΕ, ο Juncker θέλει να αποφύγει καταστάσεις όπως αυτή που φέρνει σε αντιπαράθεση τη Σλοβανία και την Κροατία σχετικά με τον κόλπο του Πιράν στη βόρεια Αδριατική. Οι δύο χώρες έγιναν μέλη της ΕΕ, το 2004 και το 2013 αντιστοίχως, όμως αμφότερες διεκδικούν αυτή τη ζώνη από την ανεξαρτησία τους, το 1991.

«Αυτό το πρόβλημα ανάμεσα στη Σλοβενία και την Κροατία πρέπει να επιλυθεί γρήγορα. (...) Δεν θα παίξουμε αυτό το παιγνίδι δεύτερη φορά: αυτά τα προβλήματα (των συνόρων) πρέπει να έχουν επιλυθεί πριν υπάρξει διεύρυνση», επέμεινε ο Juncker.

Το σχόλιο Juncker ανάρτησε στο twitter η εκπρόσωπος τύπου του προέδρου, Mina Adrreva.