Μήνυμα στην ΕΕ ότι τα δικαστήρια δεν αλλάζουν τα σχέδια για Brexit στέλνει η May

Μήνυμα στην ΕΕ ότι τα δικαστήρια δεν αλλάζουν τα σχέδια για Brexit στέλνει η May

Photo by REUTERS/Kirsty Wigglesworth/pool

Μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το χρονοδιάγραμμα για την έξοδο της Βρετανίας δεν έχει αλλάξει αναμένεται να στείλει σήμερα η βρετανή πρωθυπουργός Theresa May κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που θα έχει με τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker.

Το Λονδίνο έχει διαμηνύσει ότι θέλει να αρχίσει τις επίσημες διαπραγματεύσεις εξόδου έως το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου. Ωστόσο, αυτό το χρονοδιάγραμμα τέθηκε εν αμφιβόλω χθες, αφού το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε ότι μόνο η βρετανική Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ενεργοποιήσει το σχετικό Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Η κυβέρνηση May θα εφεσιβάλει την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο, που αναμένεται να εξετάσει το θέμα στις αρχές Δεκεμβρίου. Εάν όμως η κυβέρνηση ηττηθεί τελεσίδικα, αυτό θα σημαίνει μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων τόσο στη Βουλή των Κοινοτήτων όσο και στη Βουλή των Λόρδων για να καθοριστεί η διαπραγματευτική στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στην Ε.Ε.

«Δεν έχουμε πρόθεση να επιτρέψουμε σε αυτή [την απόφαση] να εκτροχιάσει το πρόγραμμά μας», δήλωσε σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος της κ. May, ενώ παράλληλα απέρριψε σενάρια που θέλουν τη Συντηρητική πρωθυπουργό να εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ώστε να εξασφαλίσει ένα φιλικότερο κοινοβούλιο.

Οι Συντηρητικοί έχουν σήμερα πλειοψηφία 15 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων. Οι βουλευτές δύσκολα θα ακυρώσουν την απόφαση του δημοψηφίσματος για Brexit, όμως μπορούν να πιέσουν την κυβέρνηση για μία «μαλακή» έξοδο, που σημαίνει παραμονή στην κοινή αγορά.

Αντίθετα, αυτή τη στιγμή η κ. May φαντάζει υπέρμαχος του «σκληρού» Brexit, που θέτει ως προτεραιότητα τον περιορισμό της μετανάστευσης από άλλες χώρες της Ε.Ε.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια