Μηνύματα αλληλεγγύης από τη διεθνη πολιτική σκηνή για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο

Μηνύματα αλληλεγγύης από τη διεθνη πολιτική σκηνή για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο

Μηνύματα συμπαράστασης προς τις οικογένειες των θυμάτων της χθεσινής επίθεσης στο Λονδίνο και στήριξη προς την κυβέρνηση του Λονδίνου στέλνουν ο ένας μετά τον άλλον ξένοι ηγέτες και αξιωματούχοι.

Οι πρόεδροι της Γαλλίας Francois Hollande και των ΗΠΑ Donald Trump τηλεφώνησαν στη May και ο πύργος του Άιφελ έσβησε τα μεσάνυχτα αποτίοντας φόρο τιμής. «Μίλησα με τη βρετανή πρωθυπουργό Theresa May για να της υποβάλω τα συλλυπητήριά μου. Είναι δυνατή και πολύ καλά», έγραψε ο Trump στο Twitter.

Η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel εξέφρασε την υποστήριξή της στους «βρετανούς φίλους» της, ενώ ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Marc Ayrault πρόκειται να έρθει στο Λονδίνο σήμερα για να βρεθεί κοντά στους τραυματίες Γάλλους.

Η επίθεση σημειώθηκε την ημέρα που το Βέλγιο τιμούσε τη μνήμη των 32 νεκρών των τζιχαντιστικών επιθέσεων που είχαν πραγματοποιηθεί ακριβώς πριν από έναν χρόνο στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk προσέφερε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βρετανία χθες. "Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τα θύματα της επίθεσης του Ουέστμινστερ. Η Ευρώπη παραμένει σταθερά με το Ηνωμένο Βασίλειο ενάντια στην τρομοκρατία και έτοιμη να βοηθήσει", έγραψε σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter.

Η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας ακύρωσε μια επίσκεψη που είχε προγραμματίσει στη Σκότλαντ Γιάρντ μετά από τη τρομοκρατική ενέργεια, είπε εκπρόσωπος του Παλατιού του Μπάκινγχαμ χθες.

"Εν όψει των σημερινών γεγονότων, αποφασίσθηκε να αναβληθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη της βασίλισσας στη Νέα Σκότλαντ Γιάρντ αύριο" (σήμερα, Πέμπτη), είπε ο εκπρόσωπός της, σύμφωνα με τον ιστότοπο Royal Central χθες, προσθέτοντας ότι "η επίσκεψη θα προγραμματιστεί μια άλλη ημερομηνία".

Ο τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan τόνισε ότι «η Τουρκία νιώθει και μοιράζεται τον πόνο του Ηνωμένου Βασιλείου και είναι "αλληλέγγυα με τη Βρετανία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι πολίτες των Βρυξελλών και του Βελγίου "έχουν βιώσει παρόμοιο πόνο και έχουν νιώσει την υποστήριξη, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη σας. Σε αυτή τη συγκινητική στιγμή, εμείς στην Κομισιόν το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιστρέψουμε εις διπλούν αυτή τη συμπαράσταση".

Ο καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι πρόκειται για μια "επίθεση στις δημοκρατίες όλου του κόσμου" και ότι οι Καναδοί "είναι ενωμένοι με τον βρετανικό λαό στη μάχη κατά της τρομοκρατίας".

Ο αυστραλός πρωθυπουργός Malcolm Turnbull δήλωσε ότι ήταν μια "επίθεση κατά όλων των κοινοβουλίων, της ελευθερίας και της δημοκρατίας παντού" και πρόσφερε στη βρετανική κυβέρνηση τη στήριξη και την αλληλεγγύη του.

Ο κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang είπε ότι μαζί με τον αυστραλό ομόλογό του είχαν συνομιλίες με θέμα την επίθεση κατά τη συνάντησή τους στην Καμπέρα. "Μαζί στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου και μαζί καταδικάζουμε την τρομοκρατία και στεκόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή τρομοκρατίας".

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte δήλωσε: "Φρικτές εικόνες από το Λονδίνο. Επλήγη η καρδιά της πόλης. Συμπάσχουμε με τον βρετανικό λαό".

Ο ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy έγραψε στο Twitter: "αλληλεγγύη προς τα θύματα" και απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. "Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι απέναντι σε αυτού του τύπου τις απειλές που επηρεάζουν όλους μας το ίδιο και που δεν γνωρίζουν σύνορα", έγραψε.

Tην πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη της στην κυβέρνηση και τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου εκφράζει η Κυπριακή Δημοκρατία, καταδικάζοντας ανεπιφύλακτα την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, στις 22 Μαρτίου 2017.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «τη δύσκολη αυτή στιγμή, οι σκέψεις όλων είναι, πρωτίστως, με τα θύματα και τις οικογένειές τους».

Η Κύπρος στέκεται στο πλευρό του Ηνωμένου Βασιλείου και των άλλων διεθνών της εταίρων και συμμετέχει ενεργά στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τήρησε σήμερα ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της χθεσινής επίθεσης στο Λονδίνο αλλά και όλων των θυμάτων της τρομοκρατίας παγκοσμίως.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Boris Johnson άνοιξε τη συνεδρίαση –στην οποία επρόκειτο να συζητηθεί κυρίως η κατάσταση στη Σομαλία– καλώντας τους ομολόγους του και τους διπλωμάτες "να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της χθεσινής επίθεσης και όλων των θυμάτων της τρομοκρατίας σε όλον τον κόσμο".

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ