Μηνύματα συμπαράστασης προς την Ελλάδα από ξένους ηγέτες και πρεσβείες

Μηνύματα συμπαράστασης προς την Ελλάδα από ξένους ηγέτες και πρεσβείες

Τη συμπαράστασή τους στην Ελλάδα για τα θύματα των καταστροφικών χθεσινών πυρκαγιών εξέφρασαν πλήθος ηγετών ξένων χωρών και πρεσβείες, μεταφέροντας την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό αλλά και την ετοιμότητά τους να παράσχουν βοήθεια.

Ειδικότερα, τη μεγάλη λύπη και τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων από τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα εξέφρασε η πρεσβεία του Ισραήλ, δηλώνοντας ότι ισραηλινές ομάδες βρίσκονται σε ετοιμότητα και στην διάθεση της Ελλάδας, εάν χρειαστεί.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπου ο κ. Ερντογάν εξέφρασε τη στήριξη της Τουρκίας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον ελληνικό λαό και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων των καταστροφικών πυρκαγιών, καθώς και την ετοιμότητα της χώρας του για συνδρομής της με πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Τα βαθιά συλλυπητήρια της αμερικανικής κυβέρνησης για τα θύματα της τραγωδίας στην Αττική και την προθυμία να παράσχουν οι ΗΠΑ οποιαδήποτε βοήθεια κριθεί απαραίτητη, εξέφρασε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Ο πόνος των πληγέντων μάς αγγίζει όλους», ανέφερε η Μέρκελ, ενώ πρόσφερε και τη βοήθεια της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τηλεγράφημά του, προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκφράζει τα συλλυπητήριά του προς την ελληνική κυβέρνηση και προσφέρθηκε να συνδράμει την Ελλάδα με την αναγκαία βοήθεια ώστε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των φονικών πυρκαγιών, αναφέρει ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Την αλληλεγγύη της προς τον ελληνικό λαό και τις αρχές σε αυτή τη δύσκολη εποχή και τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων, εξέφρασε και η πρεσβεία του Καναδά στην Ελλάδα.

Βαθιά λυπημένος για την ελληνική τραγωδία, δήλωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, οποίος τόνισε ότι η Ε.Ε παραμένει δίπλα στη χώρα μας.

«Λυπημένος από τις εικόνες που έρχονται από την Ελλάδα. Την βαθύτερη συμπάθειά μου για τα θύματα των πυρκαγιών και τις οικογένειες και τους φίλους. Μαζί με τις δασικές πυρκαγιές στην Σουηδία δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι περισσότερο σημαντική από ποτέ απέναντι σε καταστροφές σαν κι αυτές», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Η αλληλεγγύη της ΕΕ ενεργοποιείται για τον ελληνικό λαό. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας στέλνει άμεση βοήθεια στην Ελλάδα με Canadair και πυροσβέστες για να σβήσουν οι φωτιές κοντά στην Αθήνα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέκεται στο πλευρό σας», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

«Οι σκέψεις μας στην Ελλάδα και στα θύματα των τρομακτικών πυρκαγιών. Στην Σουηδία όπως στην Ελλάδα, η Γαλλία και η Ευρώπη είναι αλληλέγγυες και προσφέρουν την βοήθειά τους», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στην εθνική τραγωδία που έχει πλήξει την χώρα μας.

"Βαθιά σοκαρισμένη από τον θάνατο τόσων ανθρώπων, η Ιταλία αγκαλιάζει τους Έλληνες και ήδη κινητοποιήθηκε, διαθέτοντας δύο Καναντέρ", αναφέρει σε μήνυμά του στο διαδίκτυο ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Τη συμπαράστασή του καθώς και τη συμπαράσταση του πορτογαλικού λαού εξέφρασε τηλεφωνικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο Πορτογάλος ομόλογός του, Μαρσέλο-Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Ανα Μπερνάμπιτς έστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς τον Έλληνα ομόλογό της, Αλέξη Τσίπρα. Βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων των πυρκαγιών, εξέφρασε και το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβακίας, ευχόμενο οι φωτιές να τεθούν υπό έλεγχον το συντομότερο.

«Μόλις μίλησα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Είμαι βαθιά λυπημένος που χάθηκαν τόσες πολλές ζωές σε αυτή την τρομερή τραγωδία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα φεισθεί καμίας προσπάθειας για να βοηθήσει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Ευχόμαστε να βοηθήσει ο Θεός ώστε να σταματήσει αυτή η τεράστια ανθρώπινη και οικολογική καταστροφή, που αναμφίβολα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, και να ενδυναμώσει τους συγγενείς των θυμάτων, τους τραυματίες και όλους τους πληγέντες», ανέφερε, μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική και τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.