Μισό εκατομμύριο Έλληνες μετανάστευσαν στην κρίση

Μισό εκατομμύριο Έλληνες μετανάστευσαν στην κρίση

Σχεδόν μισό εκατομμυριο Έλληνες (427.000) μετανάστευσαν στην περίοδο της κρίσης απο το 2008 μέχρι σήμερα με αποκορύφωμα την τριετία 2013-2015, περίοδο που το κύμα μετανάστευσης τριπλασιάζεται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτο προκύπτει απο ερευνα της Τράπεζας της Ελλάδος στοιχεία της οποία δημοσιεύει η "Καθημερινή" και έχει τίτλο, «Φυγή ανθρωπίνου κεφαλαίου: σύγχρονη τάση μετανάστευσης των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης». Σύμφωνα με την κ. Σοφία Λαζαρέτου, οικονομολόγο της ΤτΕ και συγγραφέα της σχετικής έρευνας, το 2013, παρατηρείται τριπλασιασμός του μέσου όρου από το 2008 και οι μετανάστες ξεπερνούν τις 100.000 άτομα, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το φαινόμενο συνεχίζεται με αδιάπτωτη ένταση το 2014 και οξύνεται περαιτέρω το πρώτο εξάμηνο του 2015. Το ανησυχητικό μάλιστα είναι ότι η διαδικασία εξόδου Ελλήνων για αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεν φαίνεται το πότε θα τερματιστεί.

όπως αναφέρεται στην έρευνα πρόκειται για τρην τρίτη μαζική μετανάστευση που γνωρίζει η χώρα. Αυτές οπι περίοδοι είναι η πρώτη απο το 1903 έως το 1917, η δεύτερη από 1960-1972 και η τρίτη από το 2010 έως σήμερα και σχετίζονται και στις τρεις φάσεις με οικονομικά κίνητρα με εξαίρεση μέρος του δεύτερου κύματος, τα έτη 1969-1971, που οφείλεται σε πολιτικούς λόγους (δικτατορία). «Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τρεις φάσεις έλαβαν χώρα μετά μια έντονη υφεσιακή διαταραχή που διεύρυνε το χάσμα μεταξύ της χώρας μας και των ανεπτυγμένων κρατών και τροφοδότησε τη μαζική φυγή ανθρώπων, νέων στην πλειονότητά τους, που αναζητούσαν νέες ευκαιρίες και δυνατότητες προόδου», σχολιάζει η κ. Λαζαρέτου.