Μητσοτάκης - Ερντογάν: Συμφωνία να πέσουν οι τόνοι και να βελτιωθει το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Συμφωνία να πέσουν οι τόνοι και να βελτιωθει το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών

Σε συμφωνία να πέσουν οι τόνοι και να υιοθετηθούν μια σειρά από βήματα, ικανά να βάλουν τις βάσεις για μία πιο ήρεμη εποχή στις σχέσεις των δύο χώρων, φαίνεται ότι κατέληξαν οι Κυρ. Μητσοτάκης και Ταγιπ Ερντογάν κατά την δίωρη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπήρξε πραγματική πρόοδος στα ελληνοτουρκικά, άλλωστε οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους στα διμερή προβλήματα, εντούτοις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό έγινε χωρίς την οξύτητα και την ένταση που μας είχε συνηθίσει η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συμφωνήθηκε πως θα γίνει προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής μιας και στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ρωσική εισβολή Ουκρανία είναι προς όφελος όλων μας να υπάρξει σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, μετέφερε ότι ο Τ. Ερντογάν, είπε πως διατηρεί την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος μέσα από ειλικρινή διάλογο σε ζητήματα όπως «τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση και να προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι έθεσε όλα τα παραπάνω θέματα, με βάση την γνωστή τουρκική οπτική και επιχειρηματολογία.

Σε κάθε περίπτωση, και δεδομένου ότι ούτως ή άλλως δεν υπήρχαν προσδοκίες για αλλαγή στάσης εκ μέρους της Άγκυρας, είναι σημαντικό, όπως μεταφέρει η ελληνική πλευρά, ότι το κλίμα ήταν διαφορετικό σε σχέση με εκείνο των προηγούμενων μηνών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η σημερινή συνάντηση θα μπορούσε να βάλει θεμέλιο για μία πιο ήρεμη εποχή στη σχέση των δύο χωρών, μέσα από καλύτερη επικοινωνία, ανοιχτούς διαύλους σε όλα τα επίπεδα, βελτίωση του κλίματος και στην λογική ότι υπάρχει αμοιβαίο όφελος να πέσουν οι τόνοι.

Στο πλαίσιο αυτό και εφόσον η Τουρκία υιοθετήσει στην πράξη μια πολιτική χαμηλότερων τόνων, συμφωνήθηκε να γίνει τον Απρίλιο στην Άγκυρα συνάντηση των δυο πλευρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Το κλίμα που μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές είναι πως υπάρχει η αίσθηση ότι οι δύο πλευρές συνομίλησαν σαν σύμμαχοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη που δημιουργεί η εισβολή στην Ουκρανία.

Δόθηκε έμφαση στις οικονομικές σχέσεις και στην θετική ατζέντα των δυο κρατών και στα υπόλοιπα θέματα συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία.