Μπ. Λεμέρ: Αποζημιώσεις στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις

Μπ. Λεμέρ: Αποζημιώσεις στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να αποζημιωθούν αν υποστούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ λόγω των εμπορικών σχέσεων που διατηρούν με το Ιράν, εκτιμά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ.

Όπως αναφέρει το ειδησιογραφικό πρακτορείο Reuters ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι, για την αντιμετώπιση των απειλών, μελετώνται τρεις προτάσεις. Η πρώτη αφορά στον ευρωπαϊκό κανονισμό του 1996 που επιτρέπει την καταδίκη των εξωεδαφικών κυρώσεων. Η Γαλλία ζητά την ενίσχυση του κανονισμού συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας απόφασης των ΗΠΑ.

Η δεύτερη πρόταση σχετίζεται με την αναζήτηση των χρηματοπιστωτικών εργαλείων που να εξασφαλίζουν την ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης έναντι της Αμερικής.

Η τρίτη και τελευταία πρόταση του Λεμέρ είναι να αποκτήσει η Ευρώπη ένα σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης των δραστηριοτήτων των μη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με αυτόν τον τρόπο θα έχει τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων προς όσους δεν σέβονται τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, όπως ακριβώς έχει και η Αμερική.

«Η οικονομική κυριαρχία της Ευρώπης είναι η μόνη ουσιαστική απάντηση απέναντι στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για εξωεδαφικές κυρώσεις προς τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στο Ιράν. Είναι καιρός για την Ευρώπη να αποκτήσει τα ίδια εργαλεία που κατέχει και η Αμερική για την υπεράσπιση των οικονομικών της συμφερόντων», τόνισε ο Γάλλος υπουργός οικονομικών.