Μπ. Τζόνσον: «Πολύ δύσκολη η συμφωνία με τις Βρυξέλλες»

Μπ. Τζόνσον: «Πολύ δύσκολη η συμφωνία με τις Βρυξέλλες»

Παρά τη γενικευμένη ευφορία στη Βρετανία λόγω των πρώτων εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της εμπορικής συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για το Brexit, κάνοντας λόγο για «πολύ, πολύ δύσκολη πιθανότητα».

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, αλλά αυτό που θέλω να πω σε όλους είναι να μη στενοχωρούνται, υπάρχουν σπουδαίες επιλογές για τη χώρα μας από κάθε άποψη. Το σημαντικό είναι ότι από την 1η Ιανουαρίου, ό,τι κι αν συμβεί, θα υπάρχει αλλαγή και ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για την αλλαγή αυτή» τόνισε ο Τζόνσον. 

Οι δηλώσεις του έρχονται ενώ ακόμα δεν είναι σαφές το πότε θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, κάτι που συμφώνησε χθες κατά την τηλεδιάσκεψη του με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν. Κατά πληροφορίες της εφημερίδας Guardian, η κρίσιμη συνάντηση θα λάβει χώρα την Τετάρτη ή την Πέμπτη, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη.

Οι δύο πλευρές τόνισαν ότι οι διαπραγματεύσεις σκαλώνουν πάντα στα τρία γνωστά θέματα: την πρόσβαση των ευρωπαίων αλιέων στα βρετανική ύδατα, τη διασφάλιση εγγυήσεων για την καθιέρωση όρων ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας και το καθεστώς επίλυσης των διαφορών που θα προκύπτουν από την εφαρμογή της μετά-Brexit εμπορικής συμφωνίας.

Κατά την διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πρεσβευτών των 27 ευρωπαϊκών χωρών, ο ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ δεν έκρυψε ότι δεν υπάρχει πρόοδος σε κανένα από τα τρία θέματα.

Στην συνέχεια δήλωσε κατά την ενημέρωση των ευρωβουλευτών ότι μία απόφαση για την δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας ή μη θα πρέπει να ληφθεί μέχρι αύριο, παραμονή της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.