Μυστήριο καλύπτει την αεροπορική τραγωδία στη Ρωσία - Ο πάγος στους κινητήρες ο κύριος «ύποπτος»

Μυστήριο καλύπτει την αεροπορική τραγωδία στη Ρωσία - Ο πάγος στους κινητήρες ο κύριος «ύποπτος»

Μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει τη συντριβή του ρωσικού επιβατικού το οποίο συνετρίβη κοντά στην Μόσχα λίγο μετά την απογείωσή του και ενώ πραγματοποιούσε πτήση προς την πόλη Ορσκ, παρασύροντας στο θάνατο 65 επιβάτες και 6 μέλη του πληρώματος. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ, η θερμοκρασία στην περιοχή ήταν γύρω στους -5 βαθμούς Κελσίου και κατά περιόδους σημειώνονταν χιονοπτώσεις. Το αεροσκάφος, τύπου AN-148, της Saratov Airlines, απογειώθηκε για την πόλη Ορσκ στην περιοχή Ορενμπούργκ, περίπου 1.500 χλμ. νοτιοανατολικά της ρωσικής πρωτεύουσας.

Όπως υποστηρίζουν οι εμπειρογνώμονες, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε βλάβη στο αντιπαγωτικό σύστημα, έπιασε πάγο ο κινητήρας και εξερράγη λίγο μετά την απογείωση του αεροπλάνου, παρασύροντας στον θάνατο 71 άτομα. 

 

Ο υπουργός μεταφορών Maxim Solokov επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν επιζώντες και είπε ότι θα χρειαστούν τεστ DNA προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι νεκροί.

Οι ρωσικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνα για το ατύχημα, ενώ ανάμεσα στις πιθανές αιτίες αναφέρουν τις μετεωρολογικές συνθήκες, το ανθρώπινο λάθος και την τεχνική κατάσταση του αεροπλάνου. Το πλήρωμα δεν είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, που επικαλείται εκπρόσωπο του αρχηγείου των επιχειρήσεων η κατάσταση του πρώτου μαύρου κουτιού του αεροπλάνου, που κατέγραφε τις παραμέτρους της πτήσης, είναι σε «ικανοποιητική» κατάσταση, ενώ η αναζήτηση του δεύτερου μαύρου κουτιού, του καταγραφέα των φωνών στο πιλοτήριο, συνεχίζεται.

Ωστόσο οι έρευνες είναι εξαιρετικά δύσκολες καθώς συντρίμμια έχουν διασκορπιστεί σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από το σημείο της συντριβής

Το αεροσκάφος είχε κατασκευαστεί το 2010, ενώ η Helena Voronova, εκπρόσωπος της Saratov Airlines, δήλωσε πως δεν υπήρχαν ανησυχίες για την τεχνική κατάσταση του αεροπλάνου, το οποίο είχε περάσει από επιθεώρηση το 2016.

Εντοπίστηκε το δεύτερο «μαύρο κουτί» του Antonov

Εντοπίστηκε το δεύτερο «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους Antonov-148, δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στο Sputnik.

Στο μεταξύ η αεροπορική εταιρεία Saratov Airlines ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τις πτήσεις με An-148.

«Η διοίκηση της Saratov Airlines αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τις πτήσεις με An-148. Ζητάμε συγγνώμη εκ των προτέρων για τις αλλαγές στο πρόγραμμα των πτήσεων», ανέφερε η ανακοίνωση.

Εξάλλου η εταιρία τόνισε ότι το αεροσκάφος που συνετρίβη είχε υποβληθεί σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους πριν από τη μοιραία πτήση.

Στο μεταξύ οι διασώστες έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής 209 κομμάτια πτωμάτων στο σημείο της συντριβής, ενώ η υπουργός Υγείας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν για περίπου 7 ημέρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: APImages