Ν. Αναστασιάδης: Oι τουρκικές ενέργειες εμποδίζουν την επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό

Ν. Αναστασιάδης: Oι τουρκικές ενέργειες εμποδίζουν την επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό

Συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη είχε η ειδική αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Elizabeth Spehar, ύστερα από αίτημα του Κύπριου Προέδρου.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπος, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανέπτυξε τις γνωστές του ιδέες για το πώς θα μπορούσε να επαναρχίσει ένας διάλογος στο Κυπριακό, που να έχει πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης. «Νοουμένου» πρόσθεσε «ότι η Τουρκία θα τερματίσει τις ενέργειες, που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες».

Ο κ. Αναστασιάδης διεμήνυσε στην κ. Spehar πως «ενόσω παραμένουν σε εξέλιξη οι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι εφικτή η επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό».

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε σαφές στην αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν υπάρχει διασύνδεση του φυσικού αερίου με το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι για το θέμα των υδρογοναθράκων υπάρχει σύγκλιση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που δεν έχει αμφισβητηθεί. «Άρα» πρόσθεσε «όσα ισχυρίζεται η Τουρκία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κ. Spehar θα μεταφέρει τις ιδέες του Προέδρου Αναστασιάδη στον γγ των Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβανομένης και της θέσης του για τα τεκταινόμενα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, εξάλλου, επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ ότι η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών, Kathleen Doherty, βρίσκεται στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Rex Tillerson, και τον υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις,Wess Mitchell. Η κ. Doherty θα έχει, επίσης, επαφές με άλλους πρέσβεις χωρών της περιοχής. Όπως σημειώνει η αμερικανική πρεσβεία, συχνά ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών προσκαλεί πρέσβεις της περιοχής να τον συναντήσουν κατά τη διάρκεια επισκέψεών του στο εξωτερικό.

Από την πλευρά της, η κα. Spehar χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ καλή», σημειώνοντας: «Είμαι πολύ ικανοποιημένη, που μπόρεσα να συναντήσω τον κ. Αναστασιάδη για πρώτη φορά εδώ και αρκετό καιρό και να τον συγχαρώ για την επανεκλογή του».

Η ίδια είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με το θέμα των υδρογονανθράκων. «Πρόκειται για ανησυχίες, που κατανοούμε και τις οποίες θα διαβιβάσουμε στη Νέα Υόρκη» είπε. Επίσης, ανέφερε ότι συζήτησαν το θέμα της περιόδου περίσκεψης, μετά το Κραν Μοντανά και το τέλος της Διάσκεψης για την Κύπρο.

Ο γγ του ΟΗΕ, υπενθύμισε η κ. Spehar, είχε εισηγηθεί σε όλα τα μέρη να σκεφθούν για το πώς μπορεί να επαναρχίσει μια διαδικασία με στόχο ουσιαστικά αποτελέσματα. «Έτσι είχαμε (σήμερα) προκαταρκτικές συζητήσεις για αυτό» σημείωσε.

Σε ερώτηση αν στη συζήτηση ετέθη το θέμα της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ, η κ. Spehar απάντησε: «Ναι, το συζητήσαμε αυτό», ενώ σε άλλη ερώτηση για το αν θα έχει συνάντηση και με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, απάντησε καταφατικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία intime news

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς