Ν. Βούτσης: Προς σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την ανακεφαλαιοποίηση

Ν. Βούτσης: Προς σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την ανακεφαλαιοποίηση

Στη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την αποτίμηση της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών προσανατολίζεται ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ουσιαστικά, η εν λόγω επιτροπή θα στηριχθεί στις αναλυτικές εκθέσεις από τα πιστωτικά ιδρύματα, που ζήτησε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, στις οποίες θα απαντώνται όλα τα ερωτήματα που έχουν τεθεί αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, την τελευταία αλλά και όσες προηγήθηκαν. Πολλοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για μια ενδεχόμενη εξεταστική επιτροπή για τις τράπεζες, στην περίπτωση όπου στοιχειοθετηθεί μια υπόθεση.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι αν το επόμενο διάστημα (μέχρι το τέλος του έτους) δεν λυθεί το ζήτημα με το Δ.Σ. του ΕΣΡ, τότε η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση θα «παρακάμψει» το ΕΣΡ, εξαιρώντας το από την διαγωνιστική διαδικασία. «Θα τηρηθούν όσα έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Μέχρι και την εκλογή του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι συζητήσεις θα έχουν άτυπο χαρακτήρα», τόνισε ο κ. Βούτσης και αποκάλυψε ότι αυτήν την στιγμή για το θέμα μιλά μόνο με την Νέα Δημοκρατία.  Πάντως, εκτίμησε ότι πιθανότατα δεν θα χρειαστεί νομοθετική παρέμβαση, ενώ επισήμανε ότι σε επόμενη διάσκεψη των Προέδρων θα τεθούν επί τάπητος και συγκεκριμένα πρόσωπα.

Ακόμα, ο κ. Βούτσης επιβεβαίωσε τα σενάρια που ήθελαν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να συνεχίζει να ερευνά –ως οιωνεί εξεταστική- τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να παραστεί ενώπιον των μελών της, ο πρόεδρος της ΤτΕ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να καταθέσει. «Επαναβεβαίωσε την διάθεσή του να έρθει, όταν μου παρέδωσε την έκθεση της ΤτΕ», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος για να μην συνεχιστεί η διαδικασία».

Ο πρόεδρος της Βουλής εξαπέλυσε "πυρά" κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου χαρακτηρίζοντάς την «αυτόφωτη περσόνα», ενώ για την Επιτροπή Αλήθειας του Δημοσίου Χρέους σημείωσε ότι είχε ήδη ολοκληρώσει τις εργασίες της. «Αρκετά κεφάλαια είχαν τεκμηριωθεί, υπάρχουν και στοιχεία τεκμηριωμένα που θα βοηθήσουν την κυβέρνηση στη συζήτηση για το χρέος, η οποία θα ανοίξει το ερχόμενο έτος», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα της Βουλή, αύριο στην «ώρα του Πρωθυπουργού» ο Αλέξης Τσίπρας θα απαντήσει σε ερώτηση της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρας Μπακογιάννη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και σε ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη για τα «hotspots» στα νησιά. Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχει ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, ενώ στις 22 του μήνα η Βουλή θα υποδεχτεί το πρόεδρο της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς, ημέρα που εκτός απροόπτου το ελληνικό κοινοβούλιο θα προχωρήσει στην έγκριση ψηφίσματος, με το οποίο θα αναγνωρίζεται η Παλαιστίνη ως κράτος.

Για την δημοσιοποίηση των δηλώσεων των περιουσιακών καταστάσεων των υπόχρεων ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει σχετική διαβούλευση με τις εμπλεκόμενες πλευρές και πως θα συζητηθεί εάν θα διευρυνθεί το καθεστώς της υποχρεωτικής ανάρτησης. Τέλος, σχετικά με τον Κανονισμό της Βουλής προανήγγειλε ότι ετοιμάζονται αλλαγές και στο «πρώτο μέρος» αλλά και στους ειδικούς κανονισμούς. «Δεν θα υπάρχει τίποτα που να έχει περάσει από τη Βουλή και να μην είναι σε γνώση των κομμάτων», κατέληξε ο κ. Βούτσης.

Α.Δ.