Ν. Βούτσης: Στις αρχές του 2018 θα δοθεί στη δημοσιότητα υλικό από τον «Φάκελο της Κύπρου»

Ν. Βούτσης: Στις αρχές του 2018 θα δοθεί στη δημοσιότητα υλικό από τον «Φάκελο της Κύπρου»

«Τους προσεχείς μήνες, ενδεχομένως τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, θα αρχίσει να δίδεται, όπως έχουμε δεσμευτεί, στη δημοσιότητα το υλικό, 2.500 σελίδων, από τον "Φάκελο της Κύπρου"» ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, με αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τη Λευκωσία.

Το λέω, ανέφερε ο κ. Βούτσης, για πρώτη φορά ότι είναι 2.500 σελίδες και θα βγουν 32 τόμοι με αυτό το υλικό. «Γίνονται πολύ προσεκτικές επιστημονικά κινήσεις, ώστε όλο το υλικό να δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά με τη σειρά, με την προτεραιότητα και την επιστημονική έρευνα που θα το καθιστά προσβάσιμο και πάρα πολύ χρήσιμο» επισημαίνει.

Επίσης, ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι υπάρχει ακόμη ένα στάδιο, πιο ύστερα, που αφορά τα απόρρητα και άκρως απόρρητα έγγραφα, τα οποία δεν είχαν δοθεί, γιατί ήταν και εκτός ύλης της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον "Φάκελο της Κύπρου". «Θα πρέπει πρώτα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, να αποχαρακτηριστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο αποχαρακτηρισμός έχει σχέση με το υλικό. Δηλαδή, όταν πρόκειται για μάχες, πολέμους, νεκρούς, δωσίλογους, ξένα κράτη, αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάθε φορά πολιτική η απόφαση» προσέθεσε. 

Αυτή την εργασία, τόνισε ο πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου, έχει ξεκινήσει στην Αθήνα το Υπουργείο Εθνικής ''Αμυνας -στο ανώτατο επίπεδο- επιτροπή, της οποίας επικεφαλής είναι στρατηγός. Γίνεται συγκεκριμένη έρευνα σε αυτά τα αρχεία. «Η "γεύση" μου από την ενημέρωση, η οποία μάς γίνεται, είναι ότι επίσης το μέγιστο ή το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αρχείων θα αποδοθούν ως δεύτερο κομμάτι και θα τα στείλουμε και αυτά στην Κύπρο» συμπλήρωσε. 

Η ψηφιοποίηση του "Φακέλου της Κύπρου" έγινε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και Υπηρεσιακών Παραγόντων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, ενώ η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και Υπηρεσιακών Παραγόντων της Βουλής των Ελλήνων συνεχίζει να ψηφιοποιεί τα πλούσια ηχητικά ντοκουμέντα του "Φακέλου" και να επεξεργάζεται το έντυπο υλικό για την έκδοσή του.

Οι Επιτροπές συγκροτήθηκαν από τα δύο Κοινοβούλια με σκοπό την καταγραφή, ταξινόμηση και ψηφιοποίηση του υλικού, που παραδόθηκε στην κυπριακή Βουλή από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Ν. Βούτση, τον Ιούλιο του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα, στη Λευκωσία, σε ειδική τελετή, θα γίνει η παράδοση του ψηφιοποιημένου "Φακέλου της Κύπρου", από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Δημήτρη Συλλούρη, στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση.

Ν. Βούτσης για τριμερή: Η συνεργασία των κοινοβουλίων Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ εδράζεται στη στρατηγική των κυβερνήσεων των τριών χωρών

Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ «έχουν βάλει γέφυρες, έχουν βάλει θεμέλια σε μία περισσότερο σημαντική συνεργασία», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στη δεύτερη Τριμερή Συνάντηση των προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία διεξάγεται σήμερα στη Λευκωσία. Σε αυτά τα θεμέλια, είπε, εδράζεται και η συνεργασία των Κοινοβουλίων.

Ο κ. Βούτσης χαιρέτισε τη 2η Τριμερή Συνάντηση με αναφορές στο Κυπριακό και το Μεσανατολικό, επισημαίνοντας την ανάγκη συνεργασιών για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, είπε ότι «όλο και περισσότερο αναλαμβάνονται από περισσότερες πλευρές πρωτοβουλίες, αναλαμβάνονται ανάμεσα σε χώρες, σε θρησκευτικούς ηγέτες, σε κοινωνικές ομάδες, σε πολιτισμικές ομάδες, σε πανεπιστημιακά ή επιχειρηματικά fora αυτού του επιπέδου, διαμορφώνεται ένα πλέγμα σχέσεων που μπορεί να εγγυηθεί στο αμέσως προσεχές μέλλον μία διαφορετική μοίρα και για τους λαούς μας και για την ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Βούτσης επεσήμανε ότι, πέραν του θετικού τόνου, «που έχουμε επιλέξει να δώσουμε στη συνεργασία μας, θα ήταν άτοπο να αγνοήσουμε κάποια εμπόδια που κτίζονται στην ανάπτυξή της από την ευρύτερη πολιτική πραγματικότητα της περιοχής μας».

Κάλεσε όλους να εργαστούν για ειρήνη, ανάπτυξη, σταθερότητα στην περιοχή, και όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Εμείς το ζούμε αυτό και με την ΕΕ και στην Ευρώπη όπου σε πολλές χώρες δεν αντιλαμβάνονται οι ηγεσίες τους εάν έχουν την παραμικρή ευθύνη -και είμαστε συνυπεύθυνοι για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική- και σηκώνουν τη δική τους σημαία των κλειστών συνόρων απέναντι στα μεγάλα προβλήματα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, παραδείγματος χάριν», είπε.

Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι «ως προς την Κύπρο, πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να ωριμάσουν συμπεφωνημένες, δίκαιες και βιώσιμες λύσεις του κυπριακού προβλήματος, βασισμένες στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο κοινοτικό κεκτημένο, καθώς η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ, και επίσης είναι απαραίτητο για να αξιοποιηθούν πλήρως όλες οι δυνατότητες της χώρας σε μία τέτοια προοπτική λύσης».

Για το Μεσανατολικό δήλωσε, πως είναι ένα πολύ ευρύτερο πρόβλημα, «η ειρηνική του επίλυση στη βάση μίας ταύτισης απόψεων για ειρηνική συνύπαρξη των λαών, με συμφωνία και με λύσεις σε ό,τι αφορά το λεγόμενο Μεσανατολικό-Παλαιστινιακό με τη λύση των δύο κρατών –αναγκαίες λύσεις, έτσι ώστε να εμπεδωθεί η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα, η ανάπτυξη της περιοχής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: SOOC