Ν. Δένδιας: Δεν φταίει ο Τόσκας – Ο Τσίπρας έχει όλη την ευθύνη

Ν. Δένδιας: Δεν φταίει ο Τόσκας – Ο Τσίπρας έχει όλη την ευθύνη

Στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ φιλοξενήθηκε σήμερα ο Νίκος Δένδιας ο οποίος μεταξύ άλλων αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας με την διαρκώς αυξανόμενη εγκληματικότητα έσπευσε να τονίσει πως την αποκλειστική ευθύνη για την σημερινή κατάσταση την έχει ο Πρωθυπουργός και όχι ο αρμόδιος Υπουργός.

Αναλυτικά ο κ. Δένδιας τόνισε πως: «η Δημόσια Ασφάλεια είναι από τις περιπτώσεις που μπορεί κανείς να καταγράψει καθολική αποτυχία. Νομίζω ότι η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι απόλυτα ακριβής.

Δεν υφίσταται σύστημα ασφαλείας της χώρας, δεν είναι καν στόχος της κυβέρνησης η Δημόσια Ασφάλεια των πολιτών. Εγώ δεν καταλογίζω ευθύνη, ως συνήθως γίνεται, στον αρμόδιο Υπουργό, γιατί θεωρώ ότι την ευθύνη για αυτό το μείζον θέμα την έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και σωστά είπατε ότι είχε έρθει τότε στη Βουλή και μας είχε πει ότι όλα πάνε καλά και ότι οι δείκτες βελτιώνονται.

Ο πρωθυπουργός στη Βουλή αυτό που έκανε ήταν να πάρει τους δείκτες του πρώτου εξαμήνου και να τους συγκρίνει με τους δείκτες ολόκληρου χρόνου! Έτσι αποφάσισε ότι έχουμε δραματική… βελτίωση. Από τέτοια στον ΣΥΡΙΖΑ είναι “θεοί”, όμως ο πολίτης στην καθημερινότητά του καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά ότι έρχεται η πραγματικότητα και διαψεύδει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς.

Όλα αυτά δε, γίνονται στη βάση της κατάργησης όποιου πράγματος είχαμε κάνει εμείς την περίοδο 2012-2014 και της μεταβολής των πάντων. Τίποτα από όλα αυτά που είχαμε νομοθετήσει, της αντικατάστασης των αστυνομικών τμημάτων με κινητές μονάδες πανταχού παρούσες, με μετρήσεις χρόνων, τίποτα από όλα αυτά δεν έχει μείνει στη θέση του. Αυτή είναι η αλήθεια.

Δε θέλω να μπω σε τακτικές λαϊκισμού, δεν μπορώ να ξέρω εάν ένα μεμονωμένο και εξειδικευμένο περιστατικό θα συνέβαινε ή όχι, δεν είμαι μάντης. Εάν με ρωτάγατε το 2014 “εάν ήσουν εσύ σήμερα τι θα γινόταν”. αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα ήταν τα πράγματα εκατό φορές καλύτερα, υπό την έννοια ότι θα υπήρχε αστυνόμευση, θα υπήρχε σύστημα, θα είχε εκμοντερνιστεί η ΕΛ.ΑΣ. και δεν θα ήταν μια Αστυνομία του 1960, αλλά του 21ου αιώνα, γιατί οι ίδιοι Αστυνομικοί ήταν και τότε και είναι και σήμερα.

Τα περιπολικά που έχουν συμπληρώσει 20 χρόνια υπηρεσίας δεν μπορούν να είναι ασφαλή. Και ο... Θεός να τα είχε φτιάξει, προβλήματα θα είχαν. Το πρόβλημα όμως είναι βαθύτερο. Μακάρι να ήταν μόνο θέμα χρημάτων, αλλά δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων.

Πάρα πολλά πράγματα στην Αστυνομία και στα Σώματα Ασφαλείας δεν λειτουργούν όχι γιατί είναι θέμα χρημάτων, αλλά λόγω του πώς κατευθύνεις τους πόρους που έχεις. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τι εκμετάλλευση γίνεται του Ταμείου για την ασφάλεια των συνόρων, τι απορροφήσεις έχουμε. Ασήμαντες είναι.

Υπάρχουν πάρα πολλά ευρωπαϊκά λεφτά, εμείς είχαμε φροντίσει να υπάρχει ειδικός κλάδος της Αστυνομίας για τα σύνορα και αρμόδιος για τον χειρισμό της μετανάστευσης, γιατί χρειάζεται εξειδίκευση.

Είχαμε φτιάξει τον οργανισμό, απορροφούσε τα χρήματα, είχαμε απορροφήσει το 85% και 87% επί των ημερών μας. Και μετά, το συγκεκριμένο όργανο που είχαμε φτιάξει για την απορρόφηση των χρημάτων άρχισε να «ταξιδεύει» από Υπουργείο σε Υπουργείο, κατέληξε στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ουδέποτε σοβαρά ενεργοποιήθηκε και δεν απορροφά παρά ψιλοχρήματα και βασιζόμαστε σε έκτακτα κονδύλια – όπως αυτά που πάλι υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση – μη απορροφώντας τα τακτικά χρήματα.

Όλα αυτά ξέρετε, θέλουνε δουλειά, αλλά μακάρι να ήταν μόνο αυτό. Είναι συνολικό. Έχει εγκαταλειφθεί πλήρως ο τομέας αυτός στο έλεος του Θεού. Δεν ενδιαφέρεται αυτή η κυβέρνηση.

Την ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός σύμφωνα με το Σύνταγμα και δεν πρόκειται να δούμε καλύτερες μέρες με αυτή την κυβέρνηση, γιατί δεν συνδυάζεται με την φιλοσοφία της και την αντίληψή της το δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη στην ασφάλεια. Δεν το σέβεται αυτή η κυβέρνηση, δεν το υπολογίζει.

Μια εκπαιδευμένη και λειτουργούσα σύμφωνα με τους Νόμους Αστυνομία, σύγχρονη, όπως αυτή που είχαμε φτιάξει με τη νομοθετική ρύθμιση του 2014 – που διαλύθηκε στα εξ' ων συνετέθη – μπορούσε να κινείται ακριβώς στο σημείο ισορροπίας: Σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων,προστασία του συλλογικού συμφέροντος, εφαρμογή του Νόμου.

Με αυτή την κυβέρνηση καταργήθηκε όλο το θεσμικό πλαίσιο που είχαμε προβλέψει και κατά συνέπεια ό,τι και να γίνει είναι όπως το λέτε: Στη μια περίπτωση συμβαίνει κακά, στην άλλη στραβά. Πολιτική κατεύθυνση δεν υπάρχει, το προσωπικό βολοδέρνει γιατί δεν ξέρει πού να στραφεί. Εντολές σαφείς δεν δίνονται και δεν υπάρχει κάλυψη».

Αναφερόμενος στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο ο κ. Δένδιας τόνισε: «ο Νόμος είναι Νόμος. Είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει πρέπει να τον τηρούμε. Εγώ δεν βάζω ιδεολογικό πρόσημο στο Νόμο, ούτε στην Αστυνομία. Δεν πρόκειται να σας πω ότι «η Αστυνομία είναι το όργανο καταπίεσης της εργατικής τάξης από την πλουτοκρατία». Η Αστυνομία είναι για να προστατεύει τον αδύναμο, γιατί ο πλούσιος έχει τη δική του προστασία και το ξέρετε καλά.

Ο αδύναμος δεν έχει προστασία, στου αδύναμου το σπίτι μπαίνει όποιος γουστάρει, τον κλέβουν στο δρόμο. Εδώ λοιπόν, ακριβώς για να προστατεύσουμε τον αδύναμο, τον άνθρωπο του οποίου το Σύνταγμα εγγυάται την ελευθερία του, χρειαζόμαστε μια αποδοτική Αστυνομία. Η κυβέρνηση αυτή δεν του δίνει την αποδοτική Αστυνομία.

Τις βάλαμε τις παραμέτρους αυτά τα χρόνια, νομοθετήσαμε το 2014, όταν η μεταρρύθμιση τότε ψηφίστηκε με ευρύτερες πλειοψηφίες. Θα σας φανεί περίεργο, αλλά και Βουλευτές της Αριστεράς ψήφισαν άρθρα ενός νομοθετήματος που αφορούσε τη Δημόσια Τάξη.

Το 2014 είχαμε έναν κοινό τόπο στο πώς πρέπει να οργανωθεί η ΕΛ.ΑΣ. Δεν μας κατέβηκε τίποτα από το κεφάλι μας, πήραμε παραδείγματα από τις ΗΠΑ, τις σκανδιναβικές χώρες, φτιάξαμε μια αντίληψη για το πώς πρέπει να είναι μια σύγχρονη Αστυνομία και τη νομοθετήσαμε μετά από ενάμιση χρόνο προεργασίας. Αυτή η νομοθεσία καταργήθηκε ή πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων.

Έτσι όπως έχει γίνει αυτός ο νόμος δεν υπάρχει τίποτα σοβαρό πια. Ο νόμος ως νόμος είναι καταγεγραμμένος, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί καθόλου και επίσης έχουν γίνει τέτοιες αλλαγές με τροπολογίες που είναι άχρηστος.

Εμείς βέβαια τον εφαρμόσαμε τον Νόμο όσο ήμουν εγώ, γιατί έφυγα ενάμιση μήνα μετά την ψήφισή του και μετακινήθηκα στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Αλλά φαντάζομαι ότι και ο διάδοχός μου και η κυβέρνηση εάν είχαν μείνει, θα είχαν όλη την καλή διάθεση και θα τα εφάρμοζαν όλα σωστά».

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Νίκος Δένδιας σημείωσε: «νομίζω το σχόλιο του αρχηγού της παράταξής μας είναι το πιο εύγλωττο που μπορεί να κάνει κανείς. Αυτά τα οποίο κυκλοφορούν ως λεχθέντα από τον Υπουργό Άμυνας δεν είναι κατανοητά παρά μόνο στο πλαίσιο που ετοιμάζει “ηρωική έξοδο” από την κυβέρνηση, δηλαδή αν έχει καταλάβει ότι τον έχει προγράψει ο κ. Τσίπρας και ετοιμάζεται να το αιτιολογήσει. Εδώ αυτά τα οποία λέγονται είναι ασύλληπτα, τι άλλο θέλετε να σας πω;

Ο οποιοσδήποτε νομίζω Έλληνας, όπως και ο οποιοσδήποτε πολιτισμένος άνθρωπος, χαρακτηρίζει τελείως απαράδεκτη την τουρκική συμπεριφορά και του Τούρκου Προέδρου. Να βγεις όμως και να πεις ότι ο κ. Ερντογάν είναι “τρελός”, βοηθάει σε κάτι;

Εκφράστηκε η θέση μας από τα πιο αρμόδια χείλη, αυτά του αρχηγού μας. Είναι απολύτως απαράδεκτη η συμπεριφορά του κ. Ερντογάν, όμως δεν νομίζω ότι είναι προϊόν πνευματικής αστάθειας. Δυστυχώς νομίζω ότι είναι προϊόν ενός ψυχρού υπολογισμού, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο τα ελληνικά συμφέροντα και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, να μετράμε τα λόγια μας και πόσω μάλλον τις πράξεις μας.

Ο καθένας ενεργεί ανάλογα με το τι έχει απέναντί του. Η τουρκική κυβέρνηση απέναντι σε έναν σοβαρό συνομιλητή δεν θα αντιδρούσε με αυτό τον τρόπο.

Πέρα από θέμα εμπειρίας είναι και θέμα της γνώσης των πραγμάτων, διατύπωσης σκέψεων και λόγου, όπως και μη υποσχέσεων προς την άλλη πλευρά εκτός του πλαισίου του νόμου και του Συντάγματος. Δεν υπάρχει λάθος που αυτή η κυβέρνηση να μην έχει κάνει. Έχουμε βρει τον μπελά μας από την ασχετοσύνη, το βλέπετε πώς εκδηλώνεται πάλι».

Φωτογραφία intime news