Ν. Κεραμέως: Προτεραιότητά μας το άνοιγμα της Γ' Λυκείου

Ν. Κεραμέως: Προτεραιότητά μας το άνοιγμα της Γ' Λυκείου

Από αύριο Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ανοίγουν όλα τα δημοτικά, νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακοί και όλες οι βαθμίδες στα ειδικά σχολεία. Όπως τόνισε υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως υπάρχουν μέτρα από την αρχή της σχολικής χρονιάς. «Είμαστε απόλυτα έτοιμοι», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ.

«Πάμε στο σχολείο με ασφάλεια, ξεκινά το μάθημα δια ζώσης σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων! Ισχύουν όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης καθώς και επιπλέον μέτρα για τη διαφύλαξη της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών. Τηρούμε τους κανόνες», επισήμανε και με ανάρτησή της στο twitter για το ίδιο ζήτημα. 

Η εκπαιδευτική κοινότητα συνέβαλε καθοριστικά για να έχουμε τόσο καλή τήρηση των μέτρων, σημείωσε η υπουργός στον ΣΚΑΪ και υπενθύμισε πως η μάσκα είναι υποχρεωτική για τα παιδιά από 4 ετών και άνω.

Επίιπροσθέτως, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν με το άνοιγμα των σχολείων.

Συγκεκριμένα, για τον περιορισμό συγχρωτισμού των γονέων, θα ισχύει κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης και αναχώρηση μαθητών ανά ομάδες σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, όπως θα ορίσει ο διευθυντής του σχολείου. Επιπλέον, θα υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις από τα σχολεία για αυτούς που έχουν πολλά παιδιά.

Για τη δε μετακίνηση των γονέων και κηδεμόνων θα αποστέλλεται SMS με κωδικό 4 στο 13033. Παράλληλα, έχει ανοίξει ειδική πλατφόρμα εγγραφής των εκπαιδευτικών για να κάνουν τεστ Covid. 

«Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, πάντα ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών. Οι ειδικοί έως τώρα μας έχουν δώσει πράσινο φως για νηπιαγωγεία, δημοτικά και βρεφονηπιακούς σταθμούς», τόνισε η κ. Κεραμέως τονίζοντας ότι εξετάζονται συνεχώς τα επιδημιολογικά στοιχεία. 

«Το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου αποτελεί προτεραιότητα μας και το θέτουμε μετ' επιτάσεως. Μειώσαμε την ύλη για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αφουγκραζόμενοι την αναστάτωση που επικρατεί. Η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται», υπογράμμισε.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε ειδική μέριμνα για την Γ’ Λυκείου συμπλήρωσε η υπουργός. Ερωτηθείσα για το πότε προβλέπεται το άνοιγμα των λυκείων, είπε ότι οι εκπαιδευτικοί που είναι στην Γ’ Λυκείου είναι ταυτόχρονα και στην Α’ και Β’, άρα δεν μπορούν να είναι ταυτόχρονα κα δια ζώσης και εξ αποστάσεως. Αυτό είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί προτού αποφασιστεί το άνοιγμα, κατέληξε.

Αντιστοίχως ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Παναγιώτης Γαργαλιάνος εξήγησε ότι η πρωτοβάθμια είναι χαμηλότερου ρίσκου μεταδοτικότητας και για αυτό ανοίγει πρώτη. «Η Γ’ Λυκείου έχει ανάγκες. Η επιτροπή συζητάει εκτεταμένα», επισήμανε.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας και αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, Άγγελου Συρίγου που ξεκαθάρισε ότι «όλα θα εξαρτηθούν από την εισήγηση των λοιμωξιολόγων. Δεν είναι σωστό εμείς να προτρέξουμε. Υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα ιδίως με τα παιδιά της Γ’ Λυκείου, αλλά περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Αντιλαμβάνομαι ότι προτεραιότητα της επιτροπής είναι να δει πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και εξετάζει συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα. Είναι μια διαρκής διαδικασία». «Έχουμε ένα φυσικό φαινόμενο που διαρκώς εξελίσσεται και πρέπει να προσαρμόζεις την άμυνά σου ανάλογα με αυτό που βλέπεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης καθώς υποστήριξε χτες μιλώντας στον ΣΚΑΙ ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια από την Δευτέρα μαζί με τα Δημοτικά και τα νηπιαγωγεία εκτιμώντας ότι το ρίσκο είναι μικρό με το άνοιγμα των σχολείων.

Υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή κάνουν τηλεκπαίδευση όλα τα γυμνάσια και λύκεια. 

Πώς θα ανοίξουν από Δευτέρα τα σχολεία : Τι ισχύει με ωράρια προσέλευσης, αναχώρησης, αερισμό αιθουσών

 Nα σημειωθεί πως όσον αφορά τη λειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής θα ισχύσουν τα μέτρα που ίσχυαν και όταν άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Έτσι, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά.

Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα. 

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία. Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr) που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία.

Επιπροσθέτως μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία.

Αναλυτικότερα, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αποχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών).

Επίσης, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.

Τα παραπάνω καθορίζει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη από τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης. Η ΚΥΑ θα έχει ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021.

Σχολεία: Τροποποίηση ΦΕΚ

Αλλαγές πραγματοποιήθηκαν σε προηγούμενο ΦΕΚ (31 Οκτωβρίου 2020) σχετικά με τα μέτρα προστασίας σε σχολεία, φροντιστήρια, ΚΔΒΜ και άλλες εκπαιδευτικές δομές.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η παράταση ισχύος των υφιστάμενων μέτρων της εν λόγω υπουργικής απόφασης έως και τις 31 Μαρτίου 2021.

Ειδικότερα, το άρθρο 1 αντικαθίσταται ως εξής, ώστε να ενσωματωθούν οι νέες οδηγίες για την επαναλειτουργία των δημοτικών:

Λειτουργία σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας  και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής  και Εκπαίδευσης 

Για τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δίνεται η δυνατότητα προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών/τριών προς και από τις σχολικές  μονάδες, σε διαφορετικές ώρες και από διαφορετικές  εισόδους/εξόδους, εφόσον αυτές υφίστανται, με ευθύνη  του Διευθυντή της σχολικής μονάδας και του Συλλόγου  Διδασκόντων, με στόχο τον περιορισμό συγχρωτισμού  των γονέων/κηδεμόνων, με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικών μετακινήσεων μαθητών με σχολικά λεωφορεία  ή άλλα μέσα.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα διενέργειας της ενισχυτικής  διδασκαλίας, καθώς και της εναλλακτικής ενισχυτικής διδασκαλίας μέσω τηλεκπαίδευσης.

Πώς θα γίνονται οι εξετάσεις

Σχετικά με τις εξετάσεις σε σχολεία και άλλες εκπαιδευτικές δομές, σημειώνονται τα εξής: 

«Οι κάθε είδους εξετάσεις, πλην των πανελλαδικών εξετάσεων, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία,  φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, φορείς παροχής  εκπαίδευσης, κατάρτισης, μαθητείας και πιστοποίησης  δεξιοτήτων, ξενόγλωσσα ινστιτούτα εκπαίδευσης και  πάσης φύσεως συναφείς δομές, δημόσιες και ιδιωτικές  διεξάγονται σύμφωνα με τα γενικά μέτρα που προβλέπουν οι από 3.9.2020 και 26.10.2020 εισηγήσεις της Εθνι κής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι του κορoνοϊού  COVID-19». 

Διαβάστε Περισσότερα