Ν. Σαντορινιός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Ν. Σαντορινιός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Το ενδεχόμενο να διατηρηθεί ο ειδικός συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά και το 2018 άφησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ωστόσο τόνισε ότι και με εφαρμογή του μέτρου η κυβέρνηση εξετάζει ισοδύναμα, κυρίως στις μεταφορές.

Ειδικότερα, στον απόηχο της σύσκεψης του πρωθυπουργού με τους βουλευτές των νησιών του Βορείου Αιγαίου, ο κ. Σαντορινιός υπογράμμισε ότι «αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα είναι ότι στις 31 Δεκεμβρίου σταματάνε οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά και στην τελευταία κατηγορία». 

Είναι μια συζήτηση ανοιχτή, τόνισε, προσθέτοντας ότι πέρυσι δόθηκε παράταση λόγω του προσφυγικού. «Είμαστε σε συζήτηση με τους θεσμούς, προσπαθεί να διατηρηθούν οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ, αλλά σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα για τους νησιώτες», σχολίασε ο υφυπουργός.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας ανέφερε επίσης ότι «ακόμα κι αν εφαρμοστεί το μέτρο η κυβέρνηση εξετάζει ισοδύναμα, κυρίως στις μεταφορές».

Όπως είπε ο κ. Σαντορινιός, οι ειδικοί συντελεστές υπάρχουν γιατί το κόστος διαβίωσης στα νησιά είναι πιο ακριβό λόγω των μεταφορών. «Αν βρει ισοδύναμο κάποιος στον τομέα των μεταφορών, μια μόνιμη λύση εξισορρόπησης κόστους, νομίζω ότι ο ειδικός συντελεστής δε θα αποτελεί αναγκαιότητα. Μονομερώς όμως, δεν μπορεί να γίνει κάτι, είναι βασικός νόμος του μνημονίου με ευρεία πλειοψηφία, είναι ένα από τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας και βασικό είναι να κλείσουμε με τα προαπαιτούμενα γιατί σήμερα η χώρα βρίσκεται στην έξοδο από το μνημόνιο» τόνισε.

Φωτογραφία: SOOC