«Ναι» του ΚΑΣ σε Κωστέτσο και Ζούλια, υπό όρους

«Ναι» του ΚΑΣ σε Κωστέτσο και Ζούλια, υπό όρους

Τη Στοά του Αττάλου, που είναι χώρος μνημείου και μουσείου, μέσα στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών, ζήτησαν με αιτήσεις τους ο Βασίλειος Κωστέτσος και ο Βασίλης Ζούλιας. Ο μεν πρώτος για τις 21 ή 28 Μαρτίου, προκειμένου να φωτογραφήσει/ κινηματογραφήσει τη συλλογή του, ο δεύτερος για επίδειξη στις 13 Απριλίου. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν είπε «όχι», έθεσε όμως όρους που μένει να εκτιμηθούν από τον δεύτερο, που καλείται να επιλέξει.

Ο Βασίλειος Κωστέτσος ζήτησε τη Στοά του Αττάλου προκειμένου να πραγματοποιηθεί φωτογράφηση και κινηματογράφηση ενδυμάτων της συλλογής "L' Olympien". Είπε, μάλιστα, στα μέλη του ΚΑΣ πως είναι εμπνευσμένη από τις αρχαίες Κόρες και τις ενδυμασίες τους. Ζήτησε να φωτογραφηθούν-κινηματογραφηθούν 30 μοντέλα, τα οποία θα κινούνται στην εξωτερική κιονοστοιχία του ισογείου της Στοάς Αττάλου και κατά μήκος του δυτικού ανδήρου.

Η εκδήλωση θα διαρκέσει συνολικά τρεις ώρες και τόσες δέχθηκε και το ΚΑΣ. Περιεκόπη, όμως δραστικά ο αριθμός των προσώπων που θα συμμετείχαν, και ο οποίος θα έφτανε τα 120 άτομα. Ετσι, δεν επιτράπηκε η παρουσία θεατών (δημοσιογράφων, παρουσιαστών από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τηλεόραση κλπ φωτογράφων κ.α,) αλλά και προσωπικού για τη φωτογράφηση/ κινηματογράφηση.

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, δεν συναίνεσε στην παραχώρηση χρήσης της Στοάς Αττάλου για την αιτούμενη διοργάνωση, καθώς ο χαρακτήρας της εκδήλωσης δεν συνδέεται με το ιστορικό περιεχόμενο του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς και δεν συνάδει με τη λειτουργία της Στοάς Αττάλου ως μνημείου και μουσείου.

«Όπως είναι γνωστό» σημείωνε η ΕΦΑ, «ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς παραχωρούνται για εκδηλώσεις λόγου εθνικής εμβέλειας που σχετίζονται με τη Δημοκρατία.

Ο Βασίλης Ζούλιας ζήτησε τη Στοά του Αττάλου προκειμένου να πραγματοποιηθεί εκεί επίδειξη μόδας στις 13 Απριλίου 2022, στο πλαίσιο της 30ης Εβδομάδας Μόδας της Αθήνας, «Athens Xclusive Designers Week». Ζήτησε επίσης, φωτογράφηση και κινηματογράφηση της ως άνω εκδήλωσης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί για φιλανθρωπικό σκοπό και τα έσοδά της θα διατεθούν για την ενίσχυση του σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο».

Η επίδειξη μόδας θα έχει διάρκεια περίπου τριάντα (30΄) λεπτά, ενώ η συνολική διάρκεια της εκδήλωσης θα είναι περίπου εξήντα (60΄) λεπτά. Τα μοντέλα (40 ως προς τον αριθμό) θα κινούνται κυκλικά κατά μήκος της εξωτερικής κιονοστοιχίας και του δυτικού ανδήρου της Στοάς Αττάλου. Άλλα 41 άτομα θα εργαστούν ως προσωπικό για την επίδειξη.

Ανάλογο αίτημα είχε γίνει δετό πέρσι από το ΚΑΣ κατά πλειοψηφία, αλλά η εκδήλωση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των μέτρων της πανδημίας.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, στην πρότασή της ανέφερε πως δεν συμφωνεί με την παραχώρηση χρήσης της Στοάς Αττάλου για τους ίδιους λόγους που δεν συμφωνούσε και με την προηγούμενη διοργάνωση.

Το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ του να επιτραπεί η επίδειξη, αλλά χωρίς κοινό. Αν παρόλα αυτά ο σχεδιαστής επιθυμεί τη συμμετοχή κοινού, τότε προτείνεται ως εναλλακτική λύση η διεξαγωγή της έξω από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών έχει εκφράσει επανειλημμένα σοβαρότατες επιφυλάξεις εν γένει για το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια από τον χώρο της μόδας για τη διοργάνωση επιδείξεων και άλλων εκδηλώσεων σε προβεβλημένους αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη περαιτέρω προβολής, εφόσον έχουν ήδη μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Σημειώνει πως προηγούμενη θετική ανταπόκριση προσελκύει πολυάριθμα ανάλογα αιτήματα, αβέβαιης ποιότητος και αισθητικής, για τα οποία το ΥΠΠΟΑ καλείται να απαντήσει με πειστική τεκμηρίωση.

Όπως όλοι κατανοούμε, θα πρέπει να γίνει στο υπουργείο μια σοβαρή συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος και να τεθούν κριτήρια.