National Interest: Συμπαραγωγή μαχητικών Su-57 από την Τουρκία και την Ρωσία;

National Interest: Συμπαραγωγή μαχητικών Su-57 από την Τουρκία και την Ρωσία;

Οι συνθήκες για μια τουρκο-ρωσική αεροδιαστημική συνεργασία θα μπορούσαν να θεωρηθούν ώριμες σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού National Interest.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά "Οι δύο χώρες, θεωρητικά, θα επωφεληθούν από μεγάλο μέρος του προγράμματος. Η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία των μαχητικών και η Ρωσία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την εισροή μετρητών για την ανάπτυξη ενός μαχητικού".

Σε ένα πρόσφατο tweet, η United Aircraft Corporation, μια ρωσική εταιρεία αεροδιαστημικής και άμυνας, δημοσίευσε μια φωτογραφία ενός μαχητικού αεροσκάφους Πέμπτης γενιάς Su-57 που συναρμολογήθηκε στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Ρωσική Άπω Ανατολή.

Το δημοσίευμα έχει ιδιαίτερη σημασία αν λάβει κανείς υπόψιν τόσο την πρόσφατη απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία όσο και τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τον περασμένο Αύγουστο άλλωστε, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το υπερσύγχρονο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-57 στη διάρκεια της έκθεσης στη περιοχή Ζουκόφσκι κοντά στη Μόσχα. 

AP Photo/Pavel Golovkin