Ναυάγησαν οι συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας για νέα εμπορική συμφωνία

Ναυάγησαν οι συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας για νέα εμπορική συμφωνία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα απέτυχαν να συμφωνήσουν σε σημαντικά νέα βήματα για να μειώσουν το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα, δημιουργώντας εύλογες αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στους τομείς της οικονομίας και ασφάλειας.

Η συνεδρία του ετήσιου οικονομικού διαλόγου στην Ουάσιγκτον κατέληξε με ακυρώσεις συνεντεύξεων τύπου, χωρίς κοινή ανακοίνωση, και χωρίς νέες ανακοινώσεις για αμερικανική πρόσβαση στις αγορές της Κίνας.

Οι δύο πλευρές είχαν "ειλικρινείς συνομιλίες" αλλά απέτυχαν να συμφωνήσουν στα περισσότερα κύρια διμερή εμπορικά και οικονομικά θέματα που είναι σημαντικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ανώτατο μέλος της κυβέρνησης υπό το καθεστώς ανωνυμίας γιατί δεν δικαιούται να κάνει δημόσιες δηλώσεις για τη συνάντηση.

Τα θέματα υπό συζήτηση περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις των ΗΠΑ από την Κίνα για πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, μείωση της πλεονάζουσας ικανότητας παραγωγής χάλυβα, μειώσεις σε δασμούς αυτοκινήτων, παύση επιδοτήσεων σε κρατικές επιχειρήσεις, παύση των κινεζικών απαιτήσεων σε ό,τι αφορά εντοπισμούς δεδομένων, και την άρση ορίων ιδιοκτησίας για ξένες επιχειρήσεις στην Κίνα, είπε το στέλεχος της κυβέρνησης.

"Η Κίνα αναγνώρισε τον κοινό μας στόχο να μειώσουμε το εμπορικό έλλειμμα, για το οποίο και οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν", δήλωσαν ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin και ο υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross σε σύντομη δήλωση, υπογραμμίζοντας το ένα, σπάνιο, σημείο στο οποίο συμφώνησαν και οι δύο χώρες.

Πριν την έναρξη των συνομιλιών ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Wang Yang είχε επισημάνει ότι είναι πολύ σημαντικό η Κίνα και οι ΗΠΑ να συνεργαστούν για να επιλύσουν τις διαφορές τους, προειδοποιώντας ότι μια αντιπαράθεση θα ήταν επιζήμια και για τις δύο πλευρές.

Πλέον οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες αναμένουν το επόμενο βήμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, δεδομένου ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο πρέπει να βρουν μια συνισταμένη στις εμπορικές τους σχέσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ