ΝΔ-ΠΑΣΟΚ διαμηνύουν: «Δεν ξαναψηφίζουμε διατάξεις ή νομοσχέδια που δεν στηρίζει σύσσωμη η κυβέρνηση»

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ διαμηνύουν: «Δεν ξαναψηφίζουμε διατάξεις ή νομοσχέδια που δεν στηρίζει σύσσωμη η κυβέρνηση»

Την απόφαση να μην στηρίζει διατάξεις, τροπολογίες ή ακόμα και νομοσχέδια που η κυβερνητική πλειοψηφία δεν ψηφίζει στο σύνολό της ανακοίνωσαν η Νέα Δημοκρατία, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την τροπολογία που ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για την νομική αναγνώριση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης.

Όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, κάθε φορά που οι κυβερνητικοί εταίροι διαφωνούν σε ένα ζήτημα η ΝΔ θα καταψηφίζει τη διαδικασία. «Δεν μπορείτε να έρχεστε πατώντας σε δύο βάρκες, να λέτε συμφωνούμε, αλλά εκεί διαφωνούμε, αλλά κατά τα άλλα προχωρούμε», προσέθεσε χαρακτηριστικά.  

Σύμφωνα, άλλωστε, με κύκλους της ΝΔ, «δεν μπορεί να υπάρχουν δύο κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Ή θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία η κυβέρνηση ή δεν θα έχει». «Βασίζονται στην υπευθυνότητα των άλλων πολιτικών δυνάμεων.  Σε αυτό το παιχνίδι δεν θα παίξουμε . Η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί σε όλες τις εκφάνσεις του πολιτικού της βίου», υπογράμμιζαν ακόμα.  

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει, μέσω του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, Βασίλη Κεγκέρογλου, ότι «με δεδομένη την έλλειψη κυβερνητικής πλειοψηφίας για άλλη μια φορά  και προκειμένου να μπει τέλος στα επικοινωνιακά παιχνίδια των δύο εταίρων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δηλώνουμε ότι δεν δίνουμε κανένα άλλοθι στη κυβέρνηση και δεν θα ψηφίζουμε διατάξεις που δεν υποστηρίζονται από την κυβερνητική πλειοψηφία».

«Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει τη διάταξη και να την επαναφέρει όταν συμφωνήσουν οι κυβερνητικοί εταίροι και προκύπτει η δεδηλωμένη», προσθέτει ο ίδιος, αναφερόμενος στην τροπολογία (πλέον έχει γίνει άρθρα του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης) που ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για την νομική αναγνώριση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης.

Με κοινοβουλευτικό φιάσκο κινδυνεύει η κυβέρνηση μετά το «όχι» ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- Ανοικτό το ενδεχόμενο για απόσυρση

Η παραπάνω εξέλιξη φέρνει την κυβέρνηση μπροστά σε μια «δύσκολη» κοινοβουλευτική κατάσταση. Ως εκ τούτου, γίνεται αντιληπτό ότι το σενάριο της απόσυρσης της διάταξης βρίσκεται στο τραπέζι, προκειμένου να αποφευχθεί ένα κοινοβουλευτικό ναυάγιο.

Πάντως, ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού έσπευσε να πετάξει το μπαλάκι στα Ελληνικά δικαστήρια, λέγοντας ότι θα επαναδιαπραγματευθούν τις υποθέσεις και θα κρίνουν. Σημείωσε, ωστόσο, ότι έχουν εκδοθεί αποφάσεις κατά της χώρας μας και πρέπει να συμμορφωθούμε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας ρώτησε σκωπτικά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αν γνωρίζουν τι λέει στην ουσία η ρύθμιση, σκιαγραφώντας το «όχι» στην διάταξη. «Έχει εθνικές προεκτάσεις και δεν μπορούμε να το περάσουμε έτσι», είπε και προανήγγειλε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα τοποθετηθεί επί της ουσίας στη συζήτηση.

Λίγο αργότερα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου ξεκαθάρισε ότι ναι με η εν λόγω διάταξη υπερασπίζεται το νομικό κεκτημένο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και σέβεται αποφάσεις ευρωπαϊκού δικαστηρίου, αλλά θα πρέπει να ψηφίσουν και οι ΑΝΕΛ.  «Αποσύρετε τις σχετικές ρυθμίσεις κι αφού πείσετε εταίρους σας να ψηφίσουν ευχαρίστως θα υπερψηφίσουμε κι εμείς που πιστεύουμε ότι πρέπει η διάταξη να ψηφιστεί», σχολίασε κλείνοντας την ομιλία του.

Αλέξανδρος Διαμάντης