Νέα διαμαρτυρία από αιτούντες άσυλο στη Μόρια

Νέα διαμαρτυρία από αιτούντες άσυλο στη Μόρια

Την άμεση μετακίνησή τους στην Αθήνα και την ύπαρξη συνθηκών ασφαλείας στον καταυλισμό ζητούν δεκάδες αιτούντες άσυλο από τον καταυλισμό της Μόριας, οι οποίοι πραγματοποιούν πορεία, φωνάζοντας «η Μόρια είναι φυλακή».

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιφερειακή οδό της Μόριας ώστε να μην επιτρέψουν στους αιτούντες άσυλο να κατέβουν στην πόλη της Μυτιλήνης.

Νωρίτερα, δεκάδες αιτούντες άσυλο έκλεισαν τον δρόμο και έκαναν καθιστική διαμαρτυρία, ενώ περίπου στις 10 το πρωί προκλήθηκε ένταση όταν μία ομάδα μεταναστών κινήθηκε προς την διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται εκεί.

Εχθές, καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν περίπου 200 γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες με τα παιδιά τους, διεκδικώντας να φύγουν από τη Μόρια και να έχουν ασφάλεια κατά τη διαμονή τους εκεί. 

Η κυβέρνηση, έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφάσισε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. 

Μεταξύ των μέτρων που προστίθενται σε αυτά που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το άσυλο και τον εκσυγχρονισμό του είναι η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, η κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, η αύξηση των επιστροφών, η συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών και η κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας». 

Στο λιμάνι του Πειραιά 215 μετανάστες από τη Μόρια

Στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας 215 μετανάστες, που ανήκουν σε ειδικές ευάλωτες κατηγορίες, με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Ρόδος», το οποίο πραγματοποιεί το δρομολόγιο Μυτιλήνη-Χίο-Πειραιά.

Οι μετανάστες αναμένεται να μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας στην Αττική και την Πελοπόννησο.