Nέα επίθεση της Τουρκίας σε Α. Merkel και Γερμανία

Nέα επίθεση της Τουρκίας σε Α. Merkel και Γερμανία

Αιχμές για τα σχόλια της Angela Merkel, άφησε ο τούρκος υπουργός που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις με την ΕΕ, καθώς η γερμανίδα καγκελάριος, ζήτησε να σταματήσει η επέκταση της τελωνειακής ένωσης ανάμεσα στην Άγκυρα και την ΕΕ.

Τα σχόλια που έκανε χθες η Merkel ήταν «ατυχή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα ο Omer Celik, τονίζοντας χαρακτηριστικά, πως η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να καθορίζεται από μια μόνο χώρα.

«Αυτές οι καταστάσεις είναι πολύ επικίνδυνες» και βλάπτουν την «αξιοπιστία» της Ένωσης, προσέθεσε.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, κ. Celik υποστήριξε ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Τουρκία θα ωφεληθούν από την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, «αλλά εκείνοι συμπεριφέρονται λες και πρόκειται να μας κάνουν χάρη». «Ας είμαι σαφής. Δεν βιαζόμαστε», υποστήριξε.

Ο υπουργός κάλεσε επίσης το Βερολίνο να συνεργαστεί με την Τουρκία στο ζήτημα που έχει προκύψει με την έκδοση ενός θεολόγου τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως στενό συνεργάτη των πραξικοπηματιών της Αεροπορίας, κατά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Τα ΜΜΕ της Τουρκίας μετέδωσαν τις ότι ο θεολόγος Adil Oksuz βρίσκεται στη Γερμανία, και κατοικεί σε προσωρινή κατοικία που του έχει παραχωρίσει το ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης. Η εν λόγω πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

«Δεν μπορεί σύμμαχός μας να δίνει καταφύγιο σε έναν φονιά», υπογράμμισε ο κ. Celik.