Νέα μέτρα «ελευθερίας» για τους εμβολιασμένους: Σήμερα οι ανακοινώσεις - Τι αλλάζει

Νέα μέτρα «ελευθερίας» για τους εμβολιασμένους: Σήμερα οι ανακοινώσεις - Τι αλλάζει

Τα νέα μέτρα «ελευθερίας» για τους εμβολιασμένους αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα. Στις 10:00 θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και στις 15:00 αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας στο Open το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας έκανε γνωστό ότι δεν θα υπάρξουν νέα πιεστικά μέτρα για τους μη εμβολιασμένους.  «Δεν είναι στην φιλοσοφία μας να παίρνουμε μέτρα τα οποία παραπέμπουν σε ενώ προηγούμενο καθεστώς, που δεν είχαμε άλλα μέσα να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, ενώ επεσήμανε ότι εχθρός δεν είναι ο ανεμβολίαστος αλλά ο κορονοϊός», υπογράμμισε.  

Σύμφωνα, με τις έως τώρα πληροφορίες τα νέα μέτρα, που εστιάζουν στην παροχή μεγαλύτερων ελευθεριών στους εμβολιασμένους, θα φέρουν πλήρη ελευθερία στους αμιγείς χώρους, επαναφέροντας στους χώρους διασκέδασης και εστίασης, τα παλιά δεδομένα.

Αναλυτικότερα πλέον θα επιτρέπεται να κάθονται όρθιοι, κάτι που επίσης σήμερα απαγορεύεται αφού όλοι θα πρέπει να βρίσκονται γύρω από ένα τραπέζι, ενώ επιστρέφει και η μουσική, ακόμη και ο χορός. Μάλιστα τα παραπάνω μέτρα θα ισχύουν ακόμη και στις «κόκκινες περιοχές», κάτι που όχι μόνο συνέβαινε ως τώρα αλλά επιβαλλόταν βραδινό lockdown από τη 01:00 έως τις 06:00. 

Πρακτικά, θα έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων και κανέναν περιορισμό, ενώ στα σενάρια που βρίσκονται υπό συζήτηση είναι να υπάρξει η δυνατότητα να μπορούν οι εμβολιασμένοι να κυκλοφορούν στις ώρες που ισχύει το απαγορευτικό κυκλοφορίας στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί υψηλού επιδημιολογικού φορτίου επίσης και στις «κόκκινες» περιοχές. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε: «Οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας δικαιούνται και πρέπει να έχουν προνόμια, που αντιστοιχούν στην συμβολή τους στην εθνική προσπάθεια, να θωρακιστούμε από τον κορονοϊό».

Σήμερα εξάλλου θα ληφθούν οι αποφάσεις της επιτροπής των επιδημιολόγων για τις Σέρρες και την Καρδίτσα, όπου αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή περιοριστικά μέτρα.

Πλεύρης: Σχέδιο για περισσότερες «ελευθερίες» στους εμβολιασμένους


Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας είχε αποκαλύψει ότι έρχεται σχέδιο μεγαλύτερων ελευθεριών για τους εμβολιασμένους αλλά και για αλλαγή στον χαρακτήρα των μέτρων των ανεμβολίαστων που εξετάζει η κυβέρνηση και σημείωσε πως «εκεί που βρίσκονται πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες και άρα ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι τόσο μεγάλος χρειάζεται ένα καθεστώς πολύ μεγαλύτερης ελευθερίας, «να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο κανονικότητας», ενώ τόνισε πως «σε χώρους μικτούς θα πρέπει να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για την προστασία και όχι τιμωρητικά, όσων έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν, ενώ ταυτόχρονα, σημείωσε πως ενισχύεται το σύστημα υγείας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα περίθαλψης σε όποιον τη χρειαστεί και τόνισε κατηγορηματικά ότι άπαξ και υπάρχει εμβόλιο, γίνονται τεστ και το σύστημα υγείας είναι θωρακισμένο, η οικονομία δεν κλείνει, δεν θα τιμωρηθούν οι εμβολιασμένοι έναντι των ανεμβολίαστων».

Θεμιστοκλέους: Οι εμβολιασμένοι μπορούν να κινούνται και να αποκτούν δικαιώματα

«Οι εμβολιασμένοι κατά της Covid-19 μπορούν να κινούνται και να αποκτούν δικαιώματα μιας φυσιολογικής κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Συνεπώς θα οδηγούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Όποιος έχει εμβολιαστεί θα απολαμβάνει αυτά που είχαμε πριν. Κάποιος που εμβολιάζεται, φτάνει πιο κοντά σε μία φυσιολογική ζωή», είχε αναφέρει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια