Νέες διαδηλώσεις αύριο από την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα

Νέες διαδηλώσεις αύριο από την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα

Σε νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας καλεί στο Καράκας η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, σε μια προσπάθεια να ματαιωθεί η προγραμματισμένη για αύριο πρώτη σύνοδος της Συντακτικής Συνέλευσης η οποία προέκυψε από το -αμφισβητούμενης εγκυρότητας- δημοψήφισμα της Κυριακής. Στόχος των διοργανωτών είναι να περικυκλώσουν το κτίριο του κοινοβουλίου, θεωρείται όμως βέβαιο ότι θα εμποδιστούν από τις δυνάμεις της αστυνομίας -κάτι που, με τη σειρά του, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε νέα βίαια και αιματηρά επεισόδια.

Ειδικότερα, ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός της Βενεζουέλας «Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD) ανέβαλε για αύριο Παρασκευή την διαδήλωση ενάντια στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Συντακτικής Συνέλευσης, έπειτα από την 24ωρη αναβολή της, που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος Nicolas Maduro.

«Ο αγώνας συνεχίζεται. Η νοθεία που αντιπροσωπεύει αυτή η Συνέλευση οδηγεί τη χώρα στον δρόμο της κοινωνικής έκρηξης. Η διαδικασία αυτή είναι άκυρη. Είναι η αρχή του τέλους (για το καθεστώς)», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, Henrique Capriles. «Πρόκειται για ένα σεισμό», είπε και ο πρόεδρος του εκλεγμένου το 2015 κοινοβουλίου, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, Julio Borges.

Η Συνέλευση θα συνέλθει «ειρηνικά, ήρεμα και τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα που απαιτούνται», διαβεβαιώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της χώρας, Nicolas Maduro, ο οποίος ανέβαλε για 24 ώρες τη σύγκλιση του νέου σώματος, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για σήμερα. Πρόσθεσε δε ότι τα όσα συμβαίνουν είναι αποτέλεσμα της «αντίδρασης του ξένου εχθρού».

Υπενθυμίζεται ότι ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αναγνωρίσει ως νόμιμο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής, ενώ έχουν καλέσει την κυβέρνηση να σεβαστεί τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και να εγγυηθεί τη σωματική ακεραιότητα των δύο συλληφθέντων ηγετών της αντιπολίτευσης, του Leopoldo Lopez και του δημάρχου του Καράκας, Antonio Ledezma.

Επίσης, η γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας, Luisa Ortega Diaz, ξεκίνησε έρευνα για ενδεχόμενη νοθεία στις εκλογές της Κυριακής, έπειτα από τις καταγγελίες ότι η κυβέρνηση παρουσίασε διογκωμένο αριθμό ψηφοφόρων. Σημειώνεται ότι η εισαγγελέας ήταν μέχρι σχετικά πρόσφατα από τους υποστηρικτές του καθεστώτος, όμως έχει μετατραπεί σε έναν από τους πλέον ισχυρούς επικριτές του.

Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι μέσω της Συντακτικής Συνέλευσης και της συνταγματικής μεταρρύθμισης που θα προωθήσει, το καθεστώς έχει στόχο να παρατείνει την παραμονή στην εξουσία του Maduro, καθώς η προεδρική του θητεία λήγει το 2019. Από τις συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει εδώ και τέσσερις μήνες, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 120 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 10 στα επεισόδια που ακολούθησαν τις εκλογές της Κυριακής. 

Φωτογραφία: https://en.wikipedia.org/wiki/2017_Venezuelan_protests

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς