Νέες εκλογές θέλει ο ένας στους τέσσερις Γερμανούς

Νέες εκλογές θέλει ο ένας στους τέσσερις Γερμανούς

Το 25% των Γερμανών δεν είναι ικανοποιημένο με το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών -σε βαθμό, μάλιστα, που να τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής νέων, με την ελπίδα να προκύψει ένα διαφορετικό πολιτικό και κοινοβουλευτικό σκηνικό.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του ινστιτούτου YouGov που δημοσιεύει η ιστοσελίδα της εφημερίδας Die Welt. Το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που ζητούν νέες εκλογές βρίσκεται στις τάξεις των ψηφοφόρων της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία, καθώς φτάνει στο 62% του συνόλου. Ακολουθούν οι ψηφοφόροι της Αριστεράς (38%) και του SPD (32%), ενώ σχετικά χαμηλό είναι το σχετικό ποσοστό για την εκλογική βάση των Φιλελευθέρων (17%), των Πρασίνων (14%), αλλά και των Χριστιανοδημοκρατών (μόλις 8%). 

Όσον αφορά στη συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης, το 38% του συνόλου των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ ενός συνασπισμού τύπου «Τζαμάικα», με τη συνεργασία CDU/CSU, FDP και Πρασίνων. Το αντίστοιχο ποσοστό στις γραμμές της CDU/CSU ανέρχεται σε 55%, ενώ μόλις 28% θέλει νέα συνεργασία με το SPD. Ακόμη υψηλότερο είναι το ποσοστό υπέρ της «Τζαμάικα» ανάμεσα στους Φιλελεύθερους (70%) και τους Πράσινους (62%).