Νεκροί και αστυνομικοί τραυματίες στις εκλογές στη Βενεζουέλα

Νεκροί και αστυνομικοί τραυματίες στις εκλογές στη Βενεζουέλα

Με αίμα βάφτηκαν οι αμφιλεγόμενες εκλογές στη Βενεζουέλα. Τρεις επιβεβαιωμένοι νεκροί, τέσσερις σύμφωνα μες άλλες πληροφορίες. Μεταξύ των νεκρών ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης και ένας υποψήφιος που δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του. Επίσης σημειώθηκε έκρηξη στο Καράκας με τραυματίες αστυνομικούς.

Ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων, όπως μεταδίδει το BBC επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα οι εισαγγελικές Αρχές της χώρας ανακοίνωσαν πως ένας υποψήφιος δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του την παραμονή της κάλπης.

Η εφημερίδα «El Universal» ανέφερε ωστόσο ότι άλλοι δύο άντρες σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις και οι νεκροί ανεβαίνουν στους τέσσερις.

Οι δυο πρώτοι νεκροί είναι ένας 39χρονος δικηγόρος ο Χοσέ Φέλιξ Πινέντα, που ήταν υποψήφιος στις εκλογές και ο οποίος πυροβολήθηκε αρκετές φορές το Σάββατο το βράδυ (τοπική ώρα), σύμφωνα με υπουργό της Βενεζουέλας.

Επίσης ο Ρικάρντο Κάμπος, υπεύθυνος νεολαίας του αντιπολιτευτικού κόμματος Δράση για την Δημοκρατία, που πυροβολήθηκε θανάσιμα στην διάρκεια διαμαρτυρίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης.

Έκρηξη με τραυματίες 4 αστυνομικούς

Παράλληλα, τουλάχιστον 4 μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου τραυματίστηκαν σήμερα όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός κατά τη διάρκεια συμπλοκών που είχαν ξεσπάσει με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Καράκας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε μια λεωφόρο της συνοικίας Αλταμίρα, όπου δεκάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωναν κατά της διαδικασίας εκλογής της Συντακτικής Συνέλευσης.

Η στιγμή της έκρηξης όπως καταγράφηκε από ερασιτεχνικές κάμερες:

Φωτογραφίες της έκρηξης

Όλοι οι υποψήφιοι στις εκλογές είναι φιλοκυβερνητικοί, καθώς η αντιπολίτευση απόσχει από τη διαδικασία, καταγγέλλοντας απόπειρα δικτατορικής διαιώνισης της εξουσίας του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Οι εκλογές θα οδηγήσουν στη συγκρότηση συντακτικής συνέλευσης που θα αναλάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Παράλληλα όμως το νέο σώμα θα έχει τη δυνατότητα να διαλύσει τη δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή – που ελέγχεται από την αντιπολίτευση – να νομοθετεί ερήμην και να μεταθέτει προγραμματισμένες εκλογές.