Νεκρός από αστυνομικά πυρά στο Μιλάνο ο δράστης της επίθεσης στη Γερμανία      

Νεκρός από αστυνομικά πυρά στο Μιλάνο ο δράστης της επίθεσης στη Γερμανία      

Photo by Corriere della Sera

Ο Τυνήσιος Anis Amris, ύποπτος για την επίθεση με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, σκοτώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στο Μιλάνο κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία.

Ο ύποπτος ο οποίος ήταν πεζός, κλήθηκε από την αστυνομία να σταματήσει για έλεγχο ρουτίνας στην πλατεία I Maggio στην περιοχή Sesto S.Giovanni, γύρω στις 3 τα ξημερώματα. Τράβηξε όπλο και πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με πυροβολισμούς τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

Την ταυτότητα του άνδρα που σκοτώθηκε στο Μιλάνο επιβεβαίωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, σε συνέντευξη Τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται "χωρίς αμφιβολία" για τον Τυνήσιο που αναζητούσαν οι γερμανικές αρχές.

Σύμφωνα με άλλη πηγή, η ιταλική αστυνομία είχε πληροφορίες ότι ο δράστης της επίθεσης με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου βρισκόταν σε προάστιο του Μιλάνου.

Ωστόσο ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μιλάνου ισχυρίστηκε ότι οι ιταλικές αρχές δεν είχαν πληροφορίες ότι ο ύποπτος για την επίθεση στο Βερολίνο ενδεχομένως βρισκόταν στο Μιλάνο. Ο ίδιος είπε ότι ο Τυνήσιος έδειχνε ύποπτος και γι'' αυτό τον σταμάτησαν οι αστυνομικοί.

 

«Ανακούφιση» εκφράζει το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών

Η ανακοίνωση του θανάτου του κύριου ύποπτου ως δράστη της επίθεσης στο Βερολίνο αποτελεί ανακούφιση για τη Γερμανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.

«Πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις ότι πρόκειται πραγματικά για το πρόσωπο αυτό και, αν επιβεβαιωθεί, τότε το υπουργείο Εσωτερικών είναι ανακουφισμένο που το άτομο αυτό δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τομπίας Πλάτε.

Θα συνεχισθούν οι έρευνες για την αναζήτηση συνεργών του Anis Amri

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Γερμανίας Peter Frank ανακοίνωσε ότι οι έρευνες για την επίθεση στο Βερολίνο θα συνεχισθούν για να εξακριβωθεί εάν ο κύριος ύποπτος ως δράστης, που σκοτώθηκε σήμερα από αστυνομικά πυρά στην περιοχή του Μιλάνου, είχε συνεργούς.

«Αν και ο ύποπτος Anis Amri είναι νεκρός, θα συνεχίσουμε την έρευνά μας. Είναι σημαντικό για μας τώρα να εξακριβώσουμε εάν υπήρχε δίκτυο υποστηρικτών και συνεργών, εάν υπήρχαν πρόσωπα που βοήθησαν το άτομο αυτό να προετοιμάσει, να πραγματοποιήσει την επίθεση και να διαφύγει», υποστήριξε ο Γερμανός αξιωματούχος.

«Μπάσταρδοι αστυνομικοί», φώναξε ο δράστης πριν πέσει νεκρός

Αποφασισμένος να μην παραδοθεί ήταν ο νεαρός Τυνήσιος, καθώς όπως δήλωσαν οι υπεύθυνοι των ερευνών ο Amri φώναξε «μπάσταρδοι αστυνομικοί» και πυροβόλησε αμέσως προς το μέρος των αστυνομικών πριν πέσει νεκρός από τα πυρά τους.

Ένας από τους δυο αστυνομικούς έχει τραυματισθεί στον ώμο, αλλά η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο. Οι Iταλοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι τις επόμενες ώρες θα πρέπει να εξακριβωθεί αν ο Amri είχε επαφές ή, ενδεχομένως, κάποιο δίκτυο σε θέση να τον στηρίξει στην Ιταλία. Σύμφωνα με πληροφορίες για τον σκοπό αυτό εξετάζεται το περιεχόμενο της κάρτας sim του κινητού που είχε στην κατοχή του.

«Θα μπορούσε να πραγματοποιήσει και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις, ήταν ένας άκρως επικίνδυνος φυγόδικος», δήλωσε μεταξύ των άλλων ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Marco Minniti. Ο Amri, βάσει των μαρτυριών των αστυνομικών, είχε απασφαλίσει το περίστροφο, για να μπορεί αμέσως να πυροβολήσει, όπως και έπραξε.

Ο νομάρχης του Μιλάνου, παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι ο Amri ναι μεν εντοπίσθηκε κατά την διάρκεια ελέγχου ρουτίνας, αλλά στο πλαίσιο των ιδιαίτερα αυξημένων μέτρων ασφαλείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Επίσημη ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση στο Βερολίνο από το Ισλαμικό Κράτος

- An. Merkel: Η επίθεση στο Βερολίνο εγείρει πολλά ερωτήματα

- Γερμανία: Υψηλός ο κίνδυνος για νέες επιθέσεις