Νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών ζητά η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΟΜ

Νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών ζητά η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΟΜ

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Αμερικανίδα νομικός και πρώην σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν σε θέματα μετανάστευσης, Έμιλι Πόουπ περιγράφει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τις εντυπώσεις της πάνω στο θέμα της μετανάστευσης μετά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, σχολιάζει τις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και την αμερικανική μεταναστευτική πολιτική και ζητά νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

«H μετανάστευση είναι μια παγκόσμια ανθρώπινη πραγματικότητα που ξεπερνά τα σύνορα» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο μετά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, η αναπληρώτρια διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), η Έιμι Πόουπ, Αμερικανίδα νομικός και πρώην σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε θέματα μετανάστευσης.

Η κ. Πόουπ η οποία επισκέφτηκε τη δομή φιλοξενίας Μαλακάσας, δομές ασυνόδευτων ανηλίκων, κέντρα ένταξης του προγράμματος «Helios» και συναντήθηκε με την υφυπουργό Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, εξήρε τις «σημαντικές» πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης «για τη βελτίωση της ικανότητας των αιτούντων άσυλο να ενσωματωθούν» και ζήτησε να γίνουν περισσότερα στην κατεύθυνση της ταχύτερης ένταξής τους σε μαθήματα γλώσσας και πολιτισμού.  

Σχετικά με τις ευρωπαϊκές ζυμώσεις για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, η κ. Πόουπ αναγνωρίζει ότι «η ΕΕ και ειδικά τα μεσογειακά κράτη έχουν αντιμετωπίσει πιέσεις από παράτυπες μεταναστευτικές μετακινήσεις προς την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια», ωστόσο παρατηρεί ότι «το ερώτημα του εάν η Ευρώπη έχει επιλογή μεταξύ της αποδοχής ή της αποτροπής της μετανάστευσης ανήκει στο παρελθόν» και ζητάει «εσωτερική αλληλεγγύη εντός της ΕΕ», αλλά και τη συνέχιση του προγράμματος μετεγκατάστασης από την Ελλάδα «ως σημαντικό μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας».

Η κ. Πόουπ αναφέρει ότι «η πρόοδος όσον αφορά στη διαχείριση των συνόρων, τις επιστροφές και την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ίση προσοχή στη διευκόλυνση της κινητικότητας, τις νόμιμες οδούς, τα δικαιώματα, την προστασία, την ενσωμάτωση και τη δημιουργία συνεκτικών κοινοτήτων».

Τέλος, η Αμερικανίδα νομικός ζητάει αλλαγή της νομοθεσίας «για να οικοδομηθεί ένα σύστημα που να λειτουργεί για όλους τους Αμερικάνους», τονίζοντας πως «οι Αμερικανοί δεν είναι κατά των μεταναστών, αλλά θέλουν να βλέπουν ασφαλή, τακτική μετανάστευση, με ανθρώπινες συνθήκες».